Izrael külügyminisztere azt követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy szerezzen érvényt a libanoni Hezbollah izraeli határtérségből való kivonásáról szóló 2006-os határozatának.

Izrael Katz levélben fordult az ENSZ BT-hez, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 18 éve elfogadott 1701-es határozat értelmében a Hezbollahnak ki kell vonnia erőit a libanoni-izraeli határ 30 kilométeres sávjából. A szervezet a kötelező érvényű határozat végrehajtását arra hivatkozva tagadta meg, hogy Izrael nem teljesíti az abban szereplő előírásokat.

Az izraeli külügyminiszter hétfői keltezésű levelében azt követelte, hogy a Biztonsági Tanács cselekedjen a határozat teljes végrehajtása érdekében. Úgy fogalmazott, hogy Izrael nem fog tolerálni egy elhúzódó háborút a Hezbollahhal, és minden szükséges eszközt felhasznál az ország és állampolgárainak védelme érdekében, ugyanakkor azt állította, hogy országa nem érdekelt egy kiterjedt háborúban.

Izrael Katz egyben szankciókat követelt Iránnal szemben, mert szavai szerint a Hezbollah cselekedetei mögött a háttérben Irán áll.

Az ENSZ Biztonsági Tanács kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére az ukrajnai helyzetről tart különleges ülést, kapcsolódva az ENSZ 79. Közgyűlésének kiemelt politikai hetéhez.

(MTI nyomán)