Több mint 700 millió dolláros újabb energetikai és humanitárius segélyt jelentett be Ukrajnának Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Kijevben, ukrán és brit hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Az amerikai miniszter rámutatott: Oroszország ismét ukrajnai energetikai létesítményeket támad, "hogy a hideget fegyverként használja az ukrán nép ellen". "Ezért a mai napon bejelentem, hogy 325 millió dollárt különítünk el az ukrán energetikai létesítmények és villamosenergia-hálózatok helyreállításának finanszírozására" – mondta.

Blinken 290 millió dolláros humanitárius támogatást is bejelentett arra a célra, hogy Ukrajna alapvető szükségleti cikkeket, például biztonságos ivóvizet, élelmiszert és gyógyszereket biztosítson annak a több millió embernek, akik a háború miatt otthonuk elhagyására kényszerültek.

"102 millió dolláros kiegészítő pénzügyi segélyt nyújtunk az aknamentesítés támogatására, hogy segítsünk az Oroszország által Ukrajnában hátrahagyott taposóaknák és lőszerek felszámolásában" – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

A britek is több százmillió fontos támogatást adnak

Újabb több százmillió fontos támogatást jelentett be Ukrajnának szerdán a brit kormány. A csomagban hadfelszerelések szállítása és gazdaságtámogató hitelgarancia-vállalás is szerepel.

A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy bekérették Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét az Oroszországnak szállított iráni rakéták ügyében.

A brit külügyi tárca tájékoztatása szerint David Lammy külügyminiszter, aki szerdán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel együtt Kijevbe utazott, tárgyalásai során több mint 600 millió font (285 milliárd forint) értékű támogatást jelent be Ukrajna számára.

A juttatás része egy 242 millió fontos, azonnali folyósításra összeállított csomag, amelyet humanitárius, energiaipari és hosszú távú gazdaságstabilizációs célokra, valamint reformok elindítására és újjáépítési feladatokra lehet felhasználni.

London emellett 484 millió dollár (175 milliárd forint) erejéig garanciát vállal a Világbank által még az idén folyósítandó hitelekre, amelyek célja az ukrán gazdaság stabilitásának erősítése.

A brit garanciavállalással nyújtandó világbanki hitelt a létfontosságú közszolgáltatások fenntartására, köztük az iskolák és a kórházak működtetésére, valamint a közigazgatási alkalmazottak javadalmazására és a nyugdíjfolyósítások finanszírozására lehet fordítani - áll a londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatásában.

A külügyi ismertetéshez fűzött nyilatkozatában John Healey brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Ukrajna számára még áprilisban bejelentett hadfelszereléseket - köztük légvédelmi rakétákat, F-16-os harci repülőgépekhez szükséges felszereléseket, AS90 típusú önjáró lövegeket és a hozzájuk való tartalék ágyúcsöveket, valamint katonai vízijárműveket és haditengerészeti lövegeket - Nagy-Britannia már leszállította az ukrán fegyveres erőknek.

Healey szerdán bejelentette azt is, hogy a brit kormány mindezeken felül még az idén további több száz légvédelmi rakétát, több tízezer tüzérségi lövedéket, valamint páncélozott járműveket szállít Ukrajnának.

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint bekérették Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akinek kifejtették, hogy az Oroszországnak szánt iráni ballisztikus rakéták leszállítása veszélyes eszkalációt jelentene, és e fegyverek átadását "erőteljes válaszintézkedések követnék".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki előző nap Londonban tárgyalt brit kollégájával, David Lammyval, közös sajtóértekezletükön kijelentette: Washington értesülései szerint Irán már át is adott Oroszországnak rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat, és ezeket a fegyvereket az orosz hadsereg a következő hetekben valószínűleg beveti ukrajnai célpontok ellen.

London az iráni rakétaszállításokra adott első szankciós válaszintézkedésként felmondta a kétoldalú brit-iráni polgári légiforgalmi megállapodást, így az Iran Air iráni nemzeti légitársaságnak várhatóan le kell állítania Teherán és London között eddig kétnaponta közlekedtetett közvetlen járatait.

(MTI)