Robbanóanyagokkal megrakott, a náci Németország hadiflottájához tartozó második világháborús hadihajók roncsai emelkedtek ki a nagy szárazság miatt a Dunából Mohácsnál, illetve a szerbiai Prahovónál – írja a Reuters nyomán a Portfólió.

A Prahovóban láthatóvá vált hajók Németország fekete-tengeri flottájához tartoztak. Ezeket a németek maguk süllyesztették el, amikor visszavonultak az előrenyomuló szovjet csapatok elől. A roncsok alacsony vízállás idején akadályozhatják a folyami közlekedést.

A folyómederben szétszórt hajók némelyikének még mindig megvannak a tornyai, parancsnoki hídjai, törött árbócai és csavarodott hajótestei, míg mások többnyire a homokpadok alatt fekszenek.

Sztellik Endre, a Duna-Dráva Nemzeti Park parkőre az egyik hajóról azt mondta:

Még mindig nem tudjuk, hogy pontosan mi ez. Amit látunk, és sajnálatos, hogy a roncs egyre fogy, mivel az emberek érdeklődnek iránta, és a roncs egyes részei eltűnnek.

A hétfői, majd a hétvégére várható esőzések miatt a Duna most nagyon alacsony vízszintje várhatóan jelentősebben emelkedni fog, és a hajóroncsok újra elmerülnek hullámsírjukban.

VIDEO: 🇷🇸 Serbia tackles sunken Nazi fleet in Danube

An operation to clear a fleet of sunken Nazi warships from the River Danube in Serbia is underway. For decades, local vessels have struggled to navigate around the ships when water levels drop in the summer#AFPVertical pic.twitter.com/a6pasVqJQl

— AFP News Agency (@AFP) September 8, 2024