A libanoni-izraeli határon zajló harcok lezárásához tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben - jelentette ki a Hezbollah libanoni fegyveres mozgalom helyettes vezetője kedden.

"Amennyiben van tűzszüneti megállapodás Gázában, akkor tárgyalások nélkül leállunk (a harcokkal)" - fogalmazott Náim Kászem, a Hezbollah vezető helyettese a Libanon és Izrael közötti harcokra utalva az amerikai AP hírügynökségnek adott interjújában.

Mivel a Hezbollah egyfajta "támogató frontként" szolgált a Hamász számára az Izraellel vívott háborúban, így "ha véget vetnek a háborúnak, ez a katonai támogatás sem fog többé létezni" - tette hozzá Kászem.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a libanoni-izraeli határ menti konfliktus jövője bizonytalan lenne abban az esetben, ha Izrael anélkül mérsékelné katonai műveleteit a régióban, hogy tűzszüneti megállapodást kötne, és csapatait teljesen kivonná a Gázai övezetből.

Szakértők szerint a Hezbollah a Hamásznál jóval nagyobb fegyverarzenállal rendelkezik, és rakétáival Izrael bármely pontját képes elérni.

Kászem az interjúban kijelentette: meglátása szerint Izrael nem hozott még döntést arról, hogy széleskörű háborúba kezdjen a Hezbollahhal, emellett szerinte jelenleg nem is lenne képes rá.

"Izraelnek el kell döntenie, mit akar: korlátozott háborút, teljes háborút vagy részleges háborút" - folytatta Kászem, kiemelve, hogy Libanon válaszlépései és ellenállása nem az Izrael által kiszabott keretek és szabályok szerint fog történni. Hozzátette: "amennyiben Izrael folytatja a háborút, az azt jelenti, hogy nem ura annak, hogy kik csatlakoznak".

Kászem kitért arra is, hogy mivel az Egyesült Államok a Hezbollahot terrorszervezetnek tekinti, így csak közvetítőkön keresztül hajlandó tárgyalni velük. A Fehér Ház Náim Kászem szerint közvetítőkön keresztül arra próbálra rávenni a libanoni szervezetet, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászra, és győzze meg a Joe Biden amerikai elnök által javasolt tűzszüneti megállapodás elfogadásáról, de a Hezbollah ezt visszautasította.

"A Hamász maga hozza meg döntéseit, és ha valaki akar valamit, akkor annak közvetlenül kéne tárgyalnia velük" - tette hozzá Kászem.

(MTI nyomán)