Nyolc palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült, amikor az izraeli erők a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz és Rafah több területét bombázták - közölték egészségügyi tisztviselők kedden, miközben emberek ezrei menekültek el otthonukból a támadás elől.

Az izraeli hadsereg hétfőn felszólította a keleti Hán-Júnisz több településének lakóit, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a harckocsik ismét bevonultak a területre.

Több ezren kénytelenek voltak az éjszaka sötétjében elhagyni otthonaikat, miközben izraeli harckocsik és repülőgépek bombázták Karara, Abaszan és más, az evakuálási parancsban megnevezett területeket.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy erői csapást mértek Hán-Júnisz olyan területeire, ahonnan hétfőn mintegy húsz rakétát indítottak. A célpontok között fegyverraktárak és műveleti központok voltak - tették hozzá. A csapások előtt intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy a civilek ne sérüljenek meg, lehetővé téve számukra a területről való kimenekítést - közölték a kiürítési parancsra hivatkozva. A hadsereg egyben azzal vádolta a meg a Hamászt, hogy pajzsként használja a polgári infrastruktúrát és a lakosokat.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád jelentkezett a rakétatámadás elkövetőjeként, amely szerinte válasz volt a palesztinok elleni izraeli hadműveletre.

(MTI nyomán)