Legkevesebb tizenkét ember halt meg szombaton Ukrajna keleti és déli részén orosz támadásokan - közölték az ukrán hatóságok.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjától nem messze fekvő Vilnyanszkban hét ember halt meg - közöttük két gyermek - és legkevesebb tíz másik megsebesült - közölte a Zaporizzsja megyei állami közigazgatás vezetője, Ivan Fedorov a Telegram üzenetküldő portálon közzétett videóban.

A támadást délben, munkaszüneti napon, a városközpontban hajtották végre, ahová az emberek pihenni mentek, és nem voltak katonai célpontok - mondta a kormányzó. Hozzátette: a támadásban infrastrukturális létesítmények, egy bolt és lakóházak is megrongálódtak.

Dnyipro városában egy ember meghalt, tizenketten megsebesültek - közöttük egy héthónapos kislány - amikor péntek este egy orosz légicsapás lerombolta egy nyolcemeletes lakóház felső négy emeletét - nyilatkozott Szerhij Liszak megyei kormányzó. A mentők szombaton is túlélők után kutatnak a romok alatt, hét ember eltűnt.

A Donyeck megyei Nyu-Jork faluban, ahol az elmúlt 24 órában az orosz erők tizenhárom tüzérségi támadást intéztek a település ellen, öt ember megsebesült - közölte Vadim Filaskin Donyekc megyei kományzó. Hozzátette azt is, hogy Zarine faluban az oroszok három embert öltek meg.

Az ukrán főügyész később jelentette be, hogy az orosz határon fekvő Nyu-Jorkban egy ember belehalt a sebesülésébe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dnyiprói támadás után emlékeztette az ország szövetségeseit, hogy Kijevnek több légvédelmi rendszerre van szüksége. Az ukrán légierő szombaton közölte, hogy az éjszaka folyamán tíz orosz drónt lőtt le.

"Ezért emlékeztetjük állandóan minden partnerünket: csak elegendő mennyiségű, kiváló minőségű légvédelmi rendszer, csak a világ elegendő, széleskörű eltökéltsége állíthatja meg a terrort" - mondta az elnök.

(MTI)