Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz szerdán Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott egyeztetésén Phenjanban.

MASSIVE red carpet rolled out for Putin on arrival to North Korea pic.twitter.com/GOLkFpRqsx

— COMBATE |🇵🇷 (@upholdreality) June 18, 2024

"A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával" - tette hozzá orosz hírügynökségek közlése szerint. "Teljes támogatásáról és szolidaritásáról" biztosította "az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában".

JUST IN: 🇰🇵 🇷🇺 North Korea begins welcome ceremony for Russian President Putin. pic.twitter.com/MWylB4YDQf

— BRICS News (@BRICSinfo) June 19, 2024

Hozzátette, hogy a Moszkva és Phenjan közötti jelenlegi kapcsolatok még az egykori szovjet-észak-koreai viszonynál is szívélyesebbek, továbbá méltatta Oroszország szerepét "a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában".

BREAKING NEWS:ALLEGEDLY

President Putin's visit to North Korea!!

[Videos]

DONE DEAL!!

NORTH KOREA WILL BE JOINING "BRICS"..AN OFFICIAL ANNOUNCEMENT WILL BE MADE IN THE COMING MONTHS!!!!✊ pic.twitter.com/b1L6dhyfrR

— @BREAKING NEWS:ALLEGEDLY (@DKNMOHAMMED) June 19, 2024

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség aláhúzta, hogy a phenjani vezetés szerint a két ország partnersége felgyorsítja a többpólusú világrend kiépülését.

Russian President Vladimir Putin received a warm welcome from DPRK leader Kim Jong-un in Pyongyang during his first trip to the country in almost a quarter of a century

MORE: https://t.co/wl5vsPJop3 pic.twitter.com/wOtKervR0t

— RT (@RT_com) June 19, 2024

Vlagyimir Putyin - aki négyszemközt is egyeztetett az észak-koreai vezetővel - köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette: a felek új, a kapcsolatok további mélyítését célzó egyezményt fognak aláírni. Leszögezte: mind Moszkva, mind Phenjan "küzd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen".

Putin and Kim Jong-un hold one-on-one talks in Pyongyang

MORE: https://t.co/wl5vsPJop3 pic.twitter.com/aUOLoRqlWA

— RT (@RT_com) June 19, 2024

Az orosz elnököt - aki a Kreml korábbi bejelentése szerint Vietnámba utazik tovább - a látogatásra elkísérte több magas rangú orosz tisztségviselő, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Mantrurov belügyminiszter-helyettes, Andrej Belouszov védelmi miniszter, valamint külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov.

Huszonnégy év óta ez Putyin első észak-koreai látogatása. Tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keleten találkozott Kim Dzsong Unnal. 2000-ben pedig az apjával:

This is exactly what Vladimir Putin's previous visit to North Korea looked like in 2000, when he met with Kim Jong Il, the father of current leader Kim Jong Un pic.twitter.com/hfW12oL9cX

— S p r i n t e r F a m i l y (@SprinterFamily) June 18, 2024

Eközben Amerikában:

Today in Russia, President Vladimir Putin traveled to North Korea to meet with Kim Jong Un.

Today in America, President Biden's administration invited members of the LGBTQ community to meet the Vice President at the White House. pic.twitter.com/KfWLt1tJ1M

— BRICS News (@BRICSinfo) June 19, 2024

A tale of two very different countries with contrasting visions.

Today, Putin traveled to North Korea to meet with Kim Jong Un and strengthen the alliance between the two nations.

Meanwhile, Joe Biden and his White House invited the LGBT community, resulting in some strange and… pic.twitter.com/0fPH7zTqzg

— Shadow of Ezra (@ShadowofEzra) June 19, 2024

Dél-Korea külügyminisztériuma közleményében "súlyos aggodalmának" adott hangot a mostani látogatás miatt, és aláhúzta: a térség feszültségét tovább mélyíti a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés. A tárca hozzátette, hogy ez Kína érdekeivel is szembemegy, és sürgette Pekinget, hogy vállaljon közvetítő szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében.

A szöuli kormány többször Phenjan szemére vetette azt is, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot: Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán.

(MTI nyomán)