Ukrajna új légvédelmi fegyvert kap a német Rheinmetalltól, amely a Leopard 1 alvázát és a Skyranger tornyot kombinálja. Az eszköz célja az orosz drónok és rakéták elleni védelem - Írta a Newsweek nyomán a Portfólió.



Fotó: Rheinmetall

Ukrajna hamarosan egy új, különleges légvédelmi harckocsival gazdagodik, amelyet úgy terveztek, hogy hatékonyan vegye fel a harcot az orosz drónok és rakéták ellen. A jármű a hidegháború korabeli Leopard 1 harckocsi alvázát ötvözi egy fejlett légvédelmi rendszerrel. A német Rheinmetall védelmi vállalat a héten jelentette be az újszerű konstrukciót. A vállalat tervei szerint a Leopard 1 alvázra egy Skyranger tornyot szerelnek fel, amely egy nagy teljesítményű 35 mm-es gépágyúval van felszerelve. Ez az ágyú képes gyorsan és pontosan megsemmisíteni a levegőben lévő célpontokat.

Bár Németország már nem használja a hidegháborús Leopard 1-et, jelentős számban még mindig vannak raktáron ezekből a járművekből.

Az új légvédelmi harckocsi különösen fontos lehet Ukrajna számára, mivel az orosz dróntámadások komoly fenyegetést jelentenek az ország létfontosságú infrastruktúrájára nézve. A Skyranger kifejezetten megbízható légvédelmi rendszer hírében áll, az pedig régebben sem volt meglepő, ha egy frontszolgálatra már alkalmatlan harckocsitípus alvázát ilyen célokra hasznosították újra.

A HIMARSnál is hatékonyabb fegyver jöhet

Az amerikai M142 HIMARS rakéta-sorozatvető ukrajnai sikerein felbuzdulva a fegyvert fejlesztő Lockheed Martin összefogott az európai fegyvergyártó óriás Rheinmetall-lal.

Az M270 MARS (Multiple Launch Rocket System - rakéta-sorozatvető rendszer), valamint a kisebb és mozgékonyabb M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - nagy mobilitású rakétatüzérségi rendszer) az orosz-ukrán háború során legendává vált, ez pedig úgy néz ki, hogy a német Rheinmetallnak is szemet szúrt.

A két fegyvergyártó nemrég mutatta be a GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System - globális önjáró rakétatüzérségi rendszer) rakéta-sorozatvetőt.

Az új fegyver rakétaindító konténerének alapjául a MARS és HIMARS rendszerek saját fegyverzete szolgál, bár a Rheinmetall szerint a GMARS a két amerikai tüzérségi eszköz által kilőhető rakéták (GMLRS, ER-GMLRS, ATACMS, illetve az ATACMS-t váltó PrMS) mellett nem irányított 122 mm-es rakétákat és szárazföldről indított robotrepülőgépeket (cirkálórakétákat) is képes lesz kilőni.

A szállító platform a Rheinmetall bejáratott 8x8-as páncélozott teherautója lesz. A 31 tonnás jármű egy tankkal nagyjából 700 kilométert tud megtenni, a fegyverzet hatótávolsága pedig a konkrét lőszertől függően a 400 kilométert is meghaladhatja.

Korábban írtuk: A kijevi rezsimnek idénre ígérték az első Lynxeket - hamarosan elindítanák az ukrajnai gyártást