A Gázai övezetben pénteken elhunyt a 12 éves Mustafa Hijazi. Halálának oka: súlyos alultápláltság és kiszáradás. A Gázai övezet középső részén lévő Deir al-Balahban található Al-Aksza Mártírok Kórházában a gyógyszerek és orvosi felszerelések hiánya miatt nem tudták megmenteni az életét. Ezzel negyven főre nőtt azoknak a gázai palesztin gyermekeknek a száma, akik a vérengzés kezdete óta éhen haltak – jelentette orvosi forrásokra hivatkozva a Wafa palesztin hírügynökség.




Jelenleg 50 gyermeket kezelnek alultápláltság és kiszáradás miatt az övezet kórházaiban. Az éhség annak a következménye, hogy Izrael szándékosan akadályozza a humanitárius segélyszállítmányok bejutását a területre. A palesztin hírügynökségnek nyilatkozó orvosok szerint „az éhínség kísértete fenyegeti az övezetet, az alultápláltság nyilvánvaló jelei mutatkoznak meg számos gyermeken. Megpróbáljuk legalább a minimálisan szükséges egészségügyi ellátást biztosítani a számukra, a súlyos üzemanyaghiány ellenére.”

Segélyszervezetek munkatársai és egészségügyi szakemberek már korábban figyelmeztettek arra, hogy számos áldozatot fog követelni az éhínség a nyári hónapokban, amennyiben Izrael nem teszi lehetővé a segélyszállítmányok bejutását az övezetbe, nem szünteti be a támadásait, és állítja helyre az alapvető szolgáltatásokat. Az Egészségügyi Világszervezet Organization (WHO) ugyancsak megkongatta a vészharangot a tömeges alultápláltságból fakadó súlyos következmények miatt.

Június 11-én az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF (UN International Children’s Emergency Fund) arra hívta fel a figyelmet, hogy az övezet déli részén hozzávetőleg 3 ezer éhező gyermek nem jut hozzá megfelelő kezeléshez a kórházakban uralkodó tragikus állapotok és a gyógyszerek hiánya miatt.

“Döbbenetes felvételek látunk napvilágot a családjaik szeme láttára haldokló gázai gyermekekről, akik az élelmiszerek és a vitaminok hiánya, valamint az egészségügyi szolgáltatások összeomlása miatt kerültek életveszélyes állapotba. Amennyiben gyorsan nem sikerül megoldani ezeknek a gyermekeknek az orvosi kezelését, életüket nem lehetséges megmenteni. Sajnos gyarapodni fog ezzel azoknak a lányoknak és fiúknak a száma, akiket megöltek az értelmetlen, tudatosan előidézett hiány következtében” – olvasható Adele Khor, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai ügyekkel foglalkozó regionális igazgatójának nyilatkozatában. Az övezet déli részén, a Rafah elleni izraeli offenzíva megkezdése előtt 3800 gyermek kapott életmentő kezelést a borzalmas ellátási nehézségekkel küzdő kórházakban. Alighanem közülük kerül ki az a 3000 fő, akiknek a sorsa egyre kilátástalanabbá válik.

A gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az izraeli hadsereg egységei 37 232 palesztin gyilkoltak meg tavaly október 7. óta. A sebesültek száma 85 037, 11 ezer ember pedig eltűntnek van nyilvánítva, noha vélhetően az összeomlott épületek romjai alatt fekszenek. Palesztin és nemzetközi szervezetek egyöntetűen állítják: a meggyilkoltak többsége nő és gyermek. Az izraeli támadás következménye az elsősorban az övezet északi részét sújtó súlyos éhínség, amelynek már eddig is számos, főként gyermekkorú áldozata van. Hozzávetőleg 2 millió palesztin kényszerült elhagyni lakhelyét, akiknek többsége az egyiptomi határ mellett fekvő Rafah városában keresett menedéket. A mostani exodus a 800 ezer palesztin 1948 történt erőszakos elűzéséhez hasonlítható.

Izraeli adatok szerint 1200 izraeli katona és polgári személy vesztette életét a Hamász tavaly október 7-i akciója során. Napvilágot láttak ugyanakkor olyan információk is, melyek szerint azon a végzetes napon többen is „baráti tűz” áldozatai lettek.

G.B. - Palestine Chronicle