Orosz hekkerek feltörték több ukrán és lett tévécsatorna műholdjelét csütörtökön, amelyek így a moszkvai győzelem napi katonai díszszemlét közvetítették - közölte Ivars Abolins, a lett médiafelügyelet vezetője.

‼️🇷🇺🇺🇦 Hacked Ukrainian TV Channels and Radio. #Russian #Ukraine pic.twitter.com/9IaQ60OccG

— Maimunka News (@MaimunkaNews) May 9, 2024

A tisztségviselő szerint Lettországban a Balticom internet- és televíziós műsorszolgáltatót érte támadás. Ukrajnában a StarLightMedia és az Inter csoport csatornáinak műholdas adását törték fel - erősítette meg az ukrán országos televízió- és rádióműsor-tanács. Az ukrán szolgáltatók egy alternatív jelvételi módra, IPTV-re váltottak át, hogy helyreállítsák adásukat.

Ukrainian media report that satellite TV was hacked in Odessa and other Ukrainian cities and began broadcasting the Victory Parade in Moscow. pic.twitter.com/edeuhGduz5

— MD (@distant_earth83) May 9, 2024

Később oroszországi régiókból jelentették tévécsatornák feltörését. A Meduza és a Szirena című, orosz nyelvű internetes oldalak szerint a moszkvai katonai díszszemle közvetítése megszakadt Baskírföldön, az Orenburgi, az Omszki és az Irkutszki területeken, és helyette az Ufanet orosz műsorszolgáltató előfizetőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos felvételeket mutattak. Ezenkívül Oleg Krjucskov, az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget vezetőjének tanácsadója is arról tett bejelentést a Telegramon, hogy "az ellenség" feltörte egy helyi tévéadó adásait.

(MTI nyomán)