Ugrás a cikkhez
Reklám

A jelenlegi orosz-ukrán háborút jelentős mértékben drónokkal vívják. Ezért a szemben álló felek fő problémái között megjelent a drónok elleni védekezés problémája. Az ukránok ehhez Németországból igen hatékony segítséget kaptak a Gepard önjáró légvédelmi gépágyúk révén.

Az orosz haderő igen nagy mennyiségben alkalmaz drónokat mind a frontvonalon, mind a létfontosságú infrastruktúra támadására. Ezeket le lehet lőni légvédelmi rakétákkal, csak azok igen drágák, így pedig nem költséghatékonyak. (Egy tipikus légvédelmi rakéta ára a millió dollár közelében van.)

Ezért a legtöbb légvédelmi rendszert nem gazdaságos az oroszok által bevetett, iráni eredetű Shahed drónok ellen alkalmazni, amikből napi szinten több tucatot bevetnek az ukránok ellen.

Az eddigi legjobb megoldás: a Flakpanzer Gepard

Ezen a téren az ukránok viszont igen nagy segítséget kaptak a németektől, mégpedig a Gepard önjáró légvédelmi gépágyúk révén. A Gepard még alapvetően hidegháborús fejlesztés, de ennek ellenére az ukrajnai konfliktusban nagyon hatékonynak bizonyult.

A Gepard nem rakétával, hanem két darab 35 mm-es gépágyúval felfegyverezve. Nagyrészt automatikusan működik, a célzást radar segítségével végzi a ballisztikai számítógépe.



A Gepard

A típus sokkal költséghatékonyabb a Shahed drónok ellen, mint a légvédelmi rakéták. A Gepard tüze annyira pontos, hogy elfordultak olyan esetek, amikor hat darab lövedékkel lelőttek egy drónt. Hat darab lövedék összesen néhány ezer dollárba kerül a légvédelmi rakéták millió dolláros költségéhez képest.

A ukránok beceneve a járművekre a Sárkány.

Problémák a Geparddal

A Geparddal alapvetően az a legnagyobb probléma, hogy már régóta nincs gyártásban. Emellett a hidegháború alatt legyártott egységek többségét már régen szétvágták és beolvasztották, mivel nem látták előre, hogy valaha szükség lesz rájuk.

A maradék többségét pedig a németek világszerte eladták különböző országoknak. Ezért az elmúlt két évben az amerikai és a német diplomácia minden követ megmozgatott, hogy ezeket az eladott egységeket visszaszerezzék és Ukrajnába küldjék.

Voltak olyan példányok, amiket szó szerint roncstelepekről szereztek vissza, és olyan állapotról hozták hadra fogható állapotba azokat.

Ez több-kevesebb sikerrel járt, így most már az ukránok birtokában lévő példányok száma 100-140 körül lehet. Viszont ha a korábban meglévők többségét nem vágták volna szét, akkor ez lehetne akár 500 is, ez esetben a Shahed drónok tehetetlenek lennének az ukrán légvédelemmel szemben.

(Olvasónktól)

Források:

https://www.militarytoday.com/artillery/gepard.htm
https://kyivindependent.com/us-purchases-60-gepard-anti-aircraft-guns-from-jordan-to-send-to-ukraine/
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/09/08/ukraines-nearly-50-year-old-gepards-are-still-the-best-air-defense-guns-in-the-world/?sh=727839b66f44





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából