Ugrás a cikkhez
Reklám

Tűzszünetért szállt síkra a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton folytatott telefonbeszélgetésében hivatalaik közlése szerint.

A kairói elnöki hivatal szóvivője hozzátette, hogy a két államfő megítélése szerint a fegyvernyugvás eléréséért a teljes nemzetközi közösség felelősséget visel. A két elnök utalt arra a határozattervezetre, amely humanitárius tűszünetet szorgalmazott volna az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet közti konfliktusban, de az Egyesült Államok vétója miatt nem sikerült elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén.

Putyin a Kreml közlése szerint a megbeszélésen köszönetet mondott Szíszinek a palesztin övezetben rekedt orosz állampolgárok kimenekítésében és az orosz humanitárius segély bejuttatásában játszott egyiptomi szerepért. Beszámolt egyúttal azokról a tárgyalásokról, amelyeket arab országok és Irán vezetőivel folytatott a héten. Az orosz elnök sok sikert kívánt Abdel-Fattáh esz-Szíszinek a vasárnap kezdődő egyiptomi elnökválasztáson.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából