Az "ukrán" elnök szerint a Krím félszigetet könnyebb lesz visszavenni Oroszországtól, mert ott nem voltak harci cselekmények, a Donyec-medence visszafoglalása azonban nehezebb lesz, mivel azt tíz éve megszállva tartják az oroszok, a területet militarizálták, és a helyi szakadárok is harcolnak az orosz oldalon.

Volodimir Zelenszkij erről szerdán a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében beszélt diákoknak, amint arról csütörtökön a Telegramon beszámolt.

"Megtörténhet, hogy bizonyos területeket előbb szerzünk vissza, mint az ott élő embereket. Például ha Donbászt vesszük, az emberek ott tíz éve egy másfajta közegben élnek" - mutatott rá az államfő. Kiemelte: szerinte rendkívül nehéz helyzetet teremt az, ha egy területet úgy vesznek vissza, hogy azt az ott élő emberek nem akarják. Úgy vélekedett, hogy a Donyec-medencében a helyi szakadárok kitartóbbak az orosz katonáknál, és ezzel is számolni kell.

Zelensky: "It will be very difficult to return Donbass to Ukraine because the people there live in a different dimension."

No Coke sniffer, the people of Donbass now live in Russia, and want nothing to do with your Nazi regime and your daily dose of coke. pic.twitter.com/y0F4AlEv6i

— 𝓐𝓵𝓫𝓮𝓻𝓽 𝓢𝓪𝓶 (@AlbertSam786067) November 30, 2023

"A Krímben viszont nem voltak harci cselekmények, ezért úgy gondolom, hogy a Krím az Ukrajnához való visszatérésre vár. A Donbász is erre vár, de ez nagyon nehéz lesz, mert ennek a területnek a nagy része teljes mértékben megszállás alatt áll, és erőteljesen militarizált" - fejtette ki. Szerinte "mentálisan" nehezebb lesz visszaszerezni a Donyec-medence megszállt területeinek lakóit, mivel a térségben tíz éve tartanak már a harci cselekmények, és a szeparatista érzelmű helybeliek száma is jelentős, sokan vállaltak közülük fegyverrel részvételt a háborúban.

👀 Zelensky said that it would be more difficult for Ukraine to return Donbas than Crimea due to the fact that local residents fought against AFU and the war has been going on for 10 years.

He believes that for Ukraine now "the main thing is to preserve us, our integrity". pic.twitter.com/FLpLEcZToQ

— MAKS 23 👀🇺🇦 (@Maks_NAFO_FELLA) November 30, 2023

"Oroszország elérte, amit akart, elfeledkeztek Ukrajnáról"

Ukrajna nem fog beleegyezni tűzszünetbe, hacsak Oroszország nem vonja ki csapatait - jelentette ki az elnök, miközben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közel-keleti konfliktus közepette a nemzetközi figyelem "nem összpontosul" az ukrajnai helyzetre.

Volodimir Zelenszkij kijevi irodájában ázsiai médiának, köztük a Kyodo News japán hírügynökségnek nyilatkozott.

Azt hangoztatta, hogy "a jövőben csak akkor lesz egyetértés a békéről és biztonságról, ha nem tartózkodnak orosz csapatok a területünkön". Hozzátette: harcolunk azért, ami a miénk, mert nem hisszük, hogy Oroszország békét akar.

Zelenszkij egyben a háború befejezését célzó 10 pontos békeformulájának támogatására szólított fel, amely magában foglalja az összes orosz haderő azonnali kivonását. Elképzelései szerint a tervről januárban Svájcban tartják a negyedik találkozót, majd ezt követően vezetői szinten tárgyalnak egy "kész dokumentum" kidolgozásáról, amely körülbelül hat hónap múlva készül el.

Az államfő nemcsak a Nyugat, hanem Kína támogatását is kérte, amely mély kapcsolatokat ápol Oroszországgal, valamint a "globális dél" néven ismert fejlődő és feltörekvő országokét.

Eközben a nemzetközi figyelem eltolódása az Izrael és a Hamász közötti gázai háborúra Zelenszkij szerint Oroszország kezére játszott. "Mindenki megérti, hogy elfeledkeztek Ukrajnáról, és átálltak a közel-keleti helyzetre" - mondta. "Úgy vélem, hogy az Oroszországi Föderáció pontosan ezt akarta elérni, és sajnálattal kell mondanom, hogy elérték a kívánt eredményt".

Azt is elmondta, hogy várakozással tekint az Ukrajna újjáépítéséről februárban Tokióban tartandó konferencia elé, és reményeket fűz a kétoldalú együttműködéshez a technológia, a digitalizáció, a zöld energia és az infrastruktúra területén.

(MTI nyomán)