Ugrás a cikkhez

Beköszöntött a késő őszi, kora téli esős, havas időjárás Ukrajnában. Az elmúlt napokban jelentős volt a csapadék, a következő napokban, hetekben további havazás, esőzés várható. Éjjel fagypont alatti, nappal épphogy fagypont feletti hőmérséklet várható, a frontvonal sártengerré változik.

A tavaszi olvadás – melyre az ukrán nyelvben külön szó is van: raszputyica – a múltban is súlyos nehézségeket okozott az ukrajnai és nyugatorosz fronton harcoló hadseregeknek (például a második világháborúban, de éppenséggel tavaly is). Ilyenkor az utak folyóvá, a mezők áthatolhatatlan mocsárrá változnak.

Már jönnek a felvételek, melyek rámutatnak: nem lesz egyszerű a következő hetekben a katonai műveletek folytatása.

Ezen a videón éppenséggel egy "derékig" sárba süllyedt ukrán Humvee látható, de az orosz harcjárműveknek, különösen a kerekes eszközöknek, szintén komoly kihívásokat fog okozni az áldatlan terepviszonyok leküzdése. Mindez jó eséllyel azt jelenti majd, hogy tovább lassul a háború dinamikája a következő hetekben, egészen addig, amíg be nem fagy a talaj.

The winter rains and snow really started to move in over southern and eastern Ukraine over the past couple of weeks. It’s mud season (bezdorizhzhia) again.

No one is going anywhere right now. pic.twitter.com/bGk7VgUjmt

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) November 20, 2023

(Portfólió nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából