Mérhetetlen pusztítást tapasztalt a Washington Post első számú jeruzsálemi tudósítója, amikor az izraeli hadsereg szombat éjjel több társával együtt átvitte Észak-Gázába. Steve Hendrixéket először egy kivilágítatlan dzsippel szállították, majd át kellett szállniuk egy páncélozott járműbe, hogy eljussanak az al-Shifa kórházhoz.

Folyamatosan gépfegyverek kattogása hallatszott, egy közeli híd égett, mindent beborított a bomló tetemek szaga. Valószínűleg sok ezer holttest van az összeomlott házak alatt. Az övezetet mindig is a nyomor és az áramhiány jellemezte, de a palesztin kultúra és identitás központjának számított. Mára füstölgő, bűzös romhalmaz lett belőle.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint az áldozatok száma meghaladja a 11 ezret, de az adat 10 nappal ezelőtti, azóta nem tudnak megbízható statisztikát készíteni – mondják az illetékesek.

Az utat azért szervezték meg, mert Izrael mindenképpen igazolni kívánja, hogy a terület legnagyobb egészségügyi intézménye a Hamász katonai bázisa volt, de a bizonyítékok nem meggyőzők. Még úgy sem, hogy újabb alagutat találtak az épület alatt. A járatba az újságírók csak egy percre nézhettek be, de bemenni a katonák szerint túl veszélyes lett volna.

Összesen hat órát maradhattak a helyszínen, helyiekkel nem beszélhettek, de ilyenek nem is bukkantak fel ottlétük során. A kísérő alezredes, a 7. páncélozott dandár helyettes parancsnoka azt mondja, hogy egyes körzetekben átvették a teljes irányítást. A sűrűn lakott részeken azonban már nehezebb dolguk van.

Azt tapasztalta, hogy a "terroristák" előbújnak, tüzelnek, majd eltűnnek, és legközelebb ugyanazok egy másik épületből jönnek ki. Magánál a kórháznál a személyzet azt közölte, hogy heves harcok voltak, amikor szerdán megindultak az izraeli katonák. A hadsereg szerint azonban ők egyetlen lövést sem adtak le a komplexumon belül, viszont adtak élelmiszert, gyógyszert és áramot.

Az ápolók és orvosok a Hamásszal együtt cáfolják, hogy a szervezet saját céljaira használná ki a létesítményt. Amerikai hírszerzési adatok viszont az izraeli változatot támasztják alá. Jeruzsálemben a hadsereg vezérkari főnöke most már a korábbinál valamennyire óvatosabban fogalmaz. Szerinte a kórház alatt nem a főhadiszállást alakították ki, de magas rangú vezetők bázisául szolgált.

Ám független források nem erősítették meg, hogy kapcsolódott a kiterjedt földalatti hálózathoz. Ugyanakkor erősödik a nyomás, hogy az izraeli hadvezetés álljon elő meggyőzőbb bizonyítékokkal, amelyek alátámasztják, hogy ennyi emberveszteségekkel jár a kórházak ellen indított hadművelet. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy bejelenthet-e Izrael olyasfajta győzelmet, amire hivatkozva leállhatnak a harcok és kiszabadulhatnak a túszok.

A visszaúton a már említett tiszt arról beszélt a Washington Post munkatársának, hogy most hadiövezetben jártak. Az izraeliek nem akartak behatolni a térségbe, de a Hamász nem hagyott nekik más választást. Hendrix viszont azzal tért vissza, hogy sötét utazást tettek egyik traumatizált lakosságtól a másikhoz.

(WP - hvg)