Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a Gázai övezet nem képes fennmaradni független egységként, ezért az ott élő palesztinok jobban tennék, ha önként elhagynák a területet, és más országokba távoznának.




Szmotrics azt mondta, hogy támogatja az izraeli parlament két képviselőjének felhívását, akik egy újságcikkben szólították fel a világ országait, hogy fogadják be a Gázai övezetből menekülni akaró palesztinokat.

A pénzügyminiszter szerint egy olyan kis terület, mint a Gázai övezet, természetes erőforrások nélkül nem tud fennmaradni, és hozzátette hogy "Izrael Állam többé nem lesz képes elfogadni egy független egység létezését a Gázai övezetben".

"Üdvözlöm a gázai arabok önkéntes kivándorlási kezdeményezését a világ országaiba. Ez a megfelelő humanitárius megoldás a gázai lakosok és az egész régió számára 75 évnyi menekültválság, szegénység és veszély után" - közölte cinikusan Szmotrics.

A jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke nem csak pénzügyminiszter, hanem a katonai igazgatás alatt álló Ciszjordánia ügyeiért is felel.
Szmotrics a múlt héten írt levelet Benjámin Netanjahu kormányfőnek és Joáv Galant védelmi miniszternek, melyben kifejtette, hogy "arabmentes biztonsági zónákat" akar a ciszjordániai zsidó telepek körül.

Levelében Szmotrics azt állította, hogy az elmúlt hetekben többször is felvetette Netanjahunak a "palesztinmentes" övezetek lehetőségét, és ő a kérdés megvizsgálására utasította Herci Halevit, a hadsereg vezérkari főnökét. Szmotrics szerint ennek ellenére nem történt előrelépés az ügyben.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Így szabadulnának az életben maradt palesztinoktól: a gázaiak befogadására kérik a Nyugatot a zsidók