A gázavárosi baptista kórház elleni izraeli légicsapásnak több mint 500 halálos áldozata van, többségük nő és gyermek. A kórház elleni támadás következtében a Gázai övezetben összeomlott az egészségügyi rendszer, a kórházakban érzéstelenítés nélkül operálnak. Izrael azt állítja, hogy a tömegmészárlást okozó légicsapást az Palesztinai Iszlám Dzsihád hajtotta végre. Jordánia lemondta a mára, ’Ámmánba tervezett négyoldalú csúcstalálkozót – írja az alarabiya.net, a ynet.co.il és a maannews.net.



Letakart holttestek a gázavárosi baptista kórház udvarán (fotó: AFP)

A gázavárosi baptista kórházat ért, s több mint 500 halálos áldozatot követelő izraeli légitámadás után éjfél után a tömegmészárlás helyszínén sajtótájékoztatót tartott a Gázai övezet Egészségügyi Minisztériuma. A minisztériumi szóvivő elmondta, hogy a több mint 500 halálos áldozat többsége nő és gyermek, akik elsősorban az izraeli felszólítást követően menekültek el a Gázai övezet északi kormányzóságából, s kerestek menedéket a baptista kórház udvarán (remélve azt, hogy azt nem éri légitámadás – H. J.).

Érzéstelenítés nélkül műtenek a Gázai övezet kórházaiban

A tömegmészárlást eredményező légicsapás után a kórházak már nem képesek ellátni a sebesülteket, s a szünet és válogatás nélküli izraeli bombások miatt a Gázai övezetben már nincs biztonságos hely – hangsúlyozta a minisztériumi szóvivő, s egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget az izraeli bombázásoknak.

Muhámmád Ábu Szalimá, a gázavárosi Ás-Sífá’ (magyarul: gyógyulás) kórház orvos igazgatója közölte: a baptista kórház ellen végrehajtott légitámadást követően összeomlott a Gázai övezet egészségügyi rendszere, a kórházaiban elfogyott a gyógyszer, ezért az orvosok kénytelenek érzéstelenítés és altatás nélkül elvégezni az életmentő műtéteket a sebesülteken.



Síró palesztin édesanya gyermekei holtteste fölött (fotó: Reuters)

Izrael szerint az Iszlám Dzsihád hajtotta végre a kórház elleni támadást

Dániél Hágári vezérezredes, az izraeli hadsereg szóvivője még tegnap este nemzetközi sajtótájékoztatón közölte: nem az izraeli hadsereg hajtott végre légitámadást a gázavárosi baptista kórház ellen. A szóvivő a többi között elmondta: az izraeli hadsereg birtokában vannak olyan hangfelvételek, amelyeken Gázai övezetbeli aktivisták kijelentik, hogy ami történt, az a Palesztinai Iszlám Dzsihád műve. A hangfelvételeket és az izraeli hadseregnek a rakétatámadásról készült drónfelvételét az izraeli hadsereg nemsokára közzéteszi.



Dániél Hágári, az izraeli hadsereg szóvivője (fotó: izraeli hadsereg)

Jordánia lemondta az ammáni négyoldalú találkozót

Közben Jordánia lemondta a mára, ’Ammánba tervezett négyoldalú csúcstalálkozót Joe Biden amerikai elnök részvételével, illetve II. ’Ábdulláh jordán király jelenlétében. Az ammáni találkozón az Izrael megsegítésére sietve a Közel-Keletre érkezett Joe Bidenen kívül részt vett volna Mahmúd ’Abbász palesztin elnök és ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszí egyiptomi elnök. Ájmán esz-Szafadí jordán miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter a találkozó lemondását azzal indokolta, hogy Washington nem kívánja leállítani a Gázai övezet elleni izraeli háborút.

Hering J. – Kuruc.info

Frissítés: az ENSZ főtitkárát elborzasztotta a gázai kórház elleni támadás

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy "elszörnyedt" a gázai kórház ellen kedden elkövetett, több száz áldozatot követelő rakétatámadás miatt, amelyet egyúttal határozottan elítélt.

Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte, "ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését".

Guterres már korábban felszólította a Hamászt a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra kérte, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek azonnali és korlátlan hozzáférését a gázai lakosság legalapvetőbb szükségleteinek ellátására. Emellett azonnali humanitárius célú tűzszünetre is felszólított, valamint felhívást intézett "a mérhetetlen emberi szenvedés enyhítése" érdekében.

Orosz külügyi szóvivő: Izraelnek tényekkel kellene szolgálnia

Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást - jelentette ki Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Sputnik rádióban.

"Természetesen bűncselekménynek, elembertelenítő cselekedetnek minősítjük az ilyen bűncselekményt" - mondta Zaharova. Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak.

"Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk" - tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt.

A szóvivő szerint a közel-keleti helyzet drámaian alakul, és szörnyűséges lendületet vesz.

"Nem magától fejlődik. (...) Mindezt Washingtonból és Londonból irányítják" - állította Zaharova, hozzátéve, hogy a közel-keleti eszkaláció messze túlmutat a térségen, az áldozatok száma egyre nő, és világméretű humanitárius katasztrófa fenyeget.

Az izraeli hadsereg az alábbi videókkal és kommentárokkal próbálja alátámasztani állítását:

A failed rocket launch by the Islamic Jihad terrorist organization hit the Al Ahli hospital in Gaza City.

IAF footage from the area around the hospital before and after the failed rocket launch by the Islamic Jihad terrorist organization: pic.twitter.com/AvCAkQULAf

— Israel Defense Forces (@IDF) October 18, 2023

RAW FOOTAGE: A rocket aimed at Israel misfired and exploded at 18:59—the same moment a hospital was hit in Gaza. pic.twitter.com/Kf5xJazSap

— Israel Defense Forces (@IDF) October 17, 2023

Check your own footage before you accuse Israel.

18:59 - A rocket aimed at Israel misfired and exploded.
18:59 - A hospital was hit in Gaza.

You had one job. https://t.co/iCgYOkaE84 pic.twitter.com/Ag2mKCBb6M

— Israel Defense Forces (@IDF) October 18, 2023

2. frissítés: egy állítólagos hangfelvételt is közzétett Izrael:

Izrael újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban, írja az MTI.

Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott "több, terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést", melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

Izrael szerint nem csak a saját légifelvételeiken, hanem az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

"A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított"- mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján. "Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja" - tette hozzá a szóvivő.

- Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
- Micsoda?
- Azt mondják, a Dzsihádé volt.
- A miénk?
- Úgy tűnik!
- Ki mondja?
- Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei.

A többi között ez hangzik el az állítólag elfogott hangfelvételeken.

Islamic Jihad struck a Hospital in Gaza—the IDF did not.

Listen to the terrorists as they realize this themselves: pic.twitter.com/u7WyU8Rxwz

— Israel Defense Forces (@IDF) October 18, 2023