Legkevesebb ötszáz halálos áldozata van egy gázai kórházra mért izraeli légicsapásnak - közölte kedden a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma.



Sebesült kislány az al-Shifa (tehát egy másik kórház) előtt (fotó: Abed Khaled/AP)

A tárca szóvivője szerint a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli gázai Al-Ahli baptista kórházat érte találat. A helyszínen készült felvételeken az egészségügyi intézmény lángba borult termeit, kitört ablakokat és a területen szétszórt testrészeket lehetett látni.



Menekülés egy lebombázott épületből október 17-én (fotó: Fatima Shbair/AP)

Amennyiben megerősítést nyer az értesülés, úgy ez lenne a 2008 óta történt öt Gázai övezeti háború legtöbb áldozatot követelő izraeli bombatalálata.



Holttestek egy kórház udvarán a Gázai övezet déli részén (fotó: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)

Ezzel egy időben a gázai polgári védelem vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva több mint 300 halálos áldozatról számolt be.



Palesztin gyermek egy kórházban a Gázai övezet déli részén (fotó: Hatem Moussa/AP)

A gázavárosi kórházak az izraeli légicsapások elől menekülő emberek százainak nyújtanak menedéket, miután Izrael elrendelte, hogy a lakosság ürítse ki az övezet északi részét.

Nem tudják...

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy vizsgálják a jelentést. "Ahogy megtudjuk a részleteket, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot." Hozzátette:

Nem tudom megmondani, hogy izraeli légicsapásról van-e szó.

Frissítés: fotók a légicsapás utáni pillanatokról az al-Ahli kórháznál:



Fotók: Abu Riash/al-Dzsazíra



















Videón a becsapódás:

Watch: A video captures the moment an Israeli strike hit the Al-Ahli Baptist Hospital in #Gaza leaving at least 500 people dead, according to a health ministry spokesman. https://t.co/MCXU6LGkna pic.twitter.com/EjqDAK8rdK

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) October 17, 2023

Israel just bombed the Baptist Hospital killing 500 Palestinians (doctors, children, patients) just like that. @POTUS this is what happens when you refuse to facilitate a ceasefire & help de-escalate.

Your war and destruction only approach has opened my eyes and many… https://t.co/mZYoifT7bj

— Rashida Tlaib (@RashidaTlaib) October 17, 2023



Fotók: anews












Fotók: Abed Khaled/AP







Michel csak annyit tudott kinyögni, hogy ez "nincs összhangban a nemzetközi joggal"

A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden.

Charles Michel a videókonferencia formájában tartott tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának.

"A civilek elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal" - fogalmazott az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Abbász lemondta találkozóját Bidennel

Mahmúd Abbász palesztin elnök három napos gyászt hirdetett ki az eset miatt, és lemondta Jordániában tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel. Egy magas rangú palesztin tisztségviselő szerint Abbász visszatér Rámalláhba, a Palesztin Hatóság székhelyére.

Nabil Abu Rudeine, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője a kórház elleni támadást népirtásnak és humanitárius katasztrófának nevezte. Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök borzalmas bűncselekménynek nevezte a történteket, amelyekért az Izraelt támogató országokat tette felelőssé.

Jordánia, Katar, Törökország, Kanada, Egyiptom és Irán is elítélte a történteket. A jordániai külügyminisztérium közleményében nemzetközi védelmet szorgalmazott a palesztin népnek, és a Gázai övezetben dúló háború megfékezését sürgette.

"Az izraeli támadások kiterjesztése a Gázai övezetben a kórházakra, iskolákra, illetve sűrűn lakott térségekre veszélyes eszkaláció" - hangsúlyozta a katari külügyi tárca állásfoglalásában.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a gázai kórház elleni támadást borzalmasnak és teljességgel elfogadhatatlannak nevezte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök úgy fogalmazott, hogy a gázai kórház elleni légicsapás "legfrissebb példája annak, hogy Izrael támadása nélkülözi a legalapvetőbb emberi értékeket". "Felszólítom az egész emberiséget, hogy vessen véget ennek a példátlan brutalitásnak a Gázai övezetben" - írta a török elnök az X-en.

Egyiptom szintén a nemzetközi közösség haladéktalan beavatkozását sürgette, hogy megfékezhessék az ilyen jogsértéseket.

Irán kegyetlen háborús bűncselekménynek nevezte a fegyvertelen és védtelen emberek ellen elkövetett támadást.

(MTI nyomán)

Friss: Összeomlott a gázai egészségügyi rendszer - Izrael szerint palesztin rakéta csapódott a kórházba