A Hegyi-Karabah miatt kiéleződött örmény-azeri konfliktus kapcsán a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és kezdjenek tárgyalásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Azerbajdzsán katonai műveletével kapcsolatban számunkra az első (Hegyi-)Karabah békés lakosságának - az örmény lakosságnak - a biztonsága, ennek érdekében minden intézkedést meg kell tenni. Mindkét féllel kapcsolatban állunk. Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra" - mondta.

Peszkov rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen "érdemi alapja" a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz-azeri-örmény háromoldalú megállapodás, amelyeknek tető alá hozásában döntő szerepe volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

"Van egy kellően szilárd és megvalósítható alap a rendezéshez" - mondta. Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről.

Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta a "terrorellenes műveletről" az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Zaharova kedden a katonai műveletek leállítására szólított fel, valamint arra, hogy a felek tegyenek lépéseket a válság rendezésére a háromoldalú megállapodással összhangban.

(MTI)