Ugrás a cikkhez
Reklám

Mark Milley, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke adott interjút a CNN-nek. Elmondta, „nagyon magas lécet akar megugorni” Ukrajna azzal, hogy ki akarja űzni az összes orosz katonát területéről, és „nagyon sok időbe fog ez telni”.Fotó: CNN

A vezérkari főnök hangsúlyozta, legalább 200 ezer orosz katona van jelenleg Ukrajnában, Zelenszkijék célja pedig az, hogy teljesen felszabadítsák Ukrajna nemzetközileg elismert területét, beleértve a 2014-ben megszállt donbaszi területeket és a Krímet is.

Milley aláhúzta, „nagyon sok idő lesz, mire ez a cél megvalósul”.

Pont ez Kijev rémálma

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi hírszerzés vezetője az Economistnak beszélt az ukrán ellentámadás és a háború lehetséges kimeneteleiről.

Rámutatott: Ukrajna nagyrészt nyugati segítségtől függ.Fotó: Alamy

– Nagyrészt külső segítségtől függünk, Oroszország viszont önálló – fogalmazott, hozzátéve, hogy ebből a szempontból a lehető legveszélyesebb forgatókönyv Ukrajna számára az, ha hosszúra nyúlik a háború – ez ugyanis az ukrán és a nyugati szövetségesek tartalékait is kimeríti.

Noha hangsúlyozta, hogy „a nyugati országok raktárai nem ürültek ki”, ugyanakkor azt nem tudja megmondani, hogy a nyugati szövetségesek meddig fogják tudni támogatni Kijevet.

Világháborúval riogat a zsidó, csak hogy még több pénzt kapjon

Kijev szörnyű áron ugyan, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig harmadik világháborúhoz vezethet, amelynek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség - mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij.

A 60 minutes című műsor múlt csütörtökön rögzített, a csatorna hírportálján hétfőn közzétett adásában Zelenszkij azt hazudta: Ukrajna egy olyan atomhatalommal harcol a szabadságáért, amely "a világ elpusztításával fenyeget", az ellene indított háborúban ezért Kijev "az egész világ értékeit védi".

Az elnök elmondta, nem tud arra a kérdésre válaszolni, hogy háborús erőfeszítéseihez Ukrajnának szüksége van-e további, az Egyesült Államok által számára eddig biztosított mintegy 70 milliárd dollár összegű katonai segélyhez mérhető támogatásra. Ugyanakkor szerinte a világnak döntenie kell arról, hogy meg kívánja-e állítani az orosz hadigépezetet, és "ezáltal elkerülni a harmadik világháborút".

"Úgy gondolom, hogy (az Egyesült Államok) nem egyedül Ukrajnát támogatja. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?" - riogatott.

Az elnök szerint azért, hogy Vlagyimir Putyin még mindig hatalmon van, az orosz társadalom okolható, és ezért "elvesztette a világ tiszteletét", mert újra és újra megválasztották, és "felemeltek egy második Hitlert".

A harcok állásáról szólva elmondta: jelenleg tüzérséggel, drónokkal vívott állóháború zajlik a több mint ezer kilométer hosszú front jelentős részén, miután a nyugati államoktól kapott harckocsikkal az ukrán erőknek nem sikerült áttörniük a megszállt területek védelmi vonalain, éket vágva az orosz haderő közé.

Zelenszkij szerint ennek ellenére most az ukrán erőké a kezdeményezés, miután sikeresen megállították az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültek. Az előrenyomulás ugyan lassan halad, de minden nap újabb területeket szabadítanak fel - mondta.

Zelenszkij kijelentette, hogy az ukrán előrenyomulás, még ha száz méterekről is van szó, nem akadhat el, e tekintetben pedig nem számol azokkal az aggodalmakkal sem, amelyek a közelgő hideg időjárás beköszöntével a frontvonalak megmerevedését prognosztizálják.

"Felejtsük el az időjárást! Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni, repüljünk! Ha pedig nem tudunk repülni, küldjünk drónokat! Nem adhatunk pihenőt Putyinnak" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az elnök tagadta ugyanakkor, hogy az ő utasítására hajtották volna végre dróncsapásokat a Kreml és más oroszországi célpontok ellen. "Mi nem lövünk az Oroszországi Föderáció területére (...) Partnereink fegyvereit csakis Ukrajna területén használjuk. Ez az igazság. De ezek nem civilek megölésével járó megtorló műveletek. Oroszországnak azonban tudnia kell, hogy bárhonnan is indítanak rakétákat Ukrajnára, Ukrajnának minden erkölcsi joga megvan ahhoz, hogy választ küldjön ezekre a helyekre címezve".

A nukleáris háború kitörésének kockázatáról kifejtette: a Kreml a bizonytalanság és az instabilitás táplálása érdekében továbbra is fenyegetődzni fog atomfegyverek bevetésével, erre pedig az amerikai választások ideje lesz számára a legmegfelelőbb időpont.

Elmondása szerint, noha aggasztják a közelgő amerikai választások, és a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai sem zökkenőmentesek, Ukrajna, még ha hat hónap késéssel is, de általában megkapja, amit kér. Ezen a héten például nagyobb hatótávolságú rakétákat fog kérni az amerikai elnöktől, miközben az amerikai törvényhozás egy újabb 24 milliárd dolláros segélycsomagról tárgyal.

Arra kérdésre, miszerint a békéért lemondana-e Ukrajna bármely részéről, az elnök nemmel válaszolt.

(MTI - Mandiner nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából