Az Ukrajnának ígért, szegényített urániumot tartalmazó harckocsi-lőszer hatékonyabb a hagyományos eszközöknél, de nem bocsát ki radioaktív sugárzást - közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora szerdán Washingtonban (Már ez is vitatható állítás, ha a nukleáris felhőket vizionáló orosz propaganda alaposan túloz is, de a kémiai mérgező hatásáról bezzeg hallgat, miközben többek között sem  a BBC összeállítása, sem Aszódi Attila tanulmánya nem ajánlja vitaminok szedése helyett... - a szerk.).

John Kirby arra reagált, hogy szerdán jelentette be a védelmi minisztérium újabb 175 millió dollárnyi ukrajnai katonai támogatást, amiben szerepelnek 120 milliméteres, szegényített urániumot tartalmazó harckocsi-lövedékek.

A fehér házi illetékes kijelentette: az Egyesült Államok célja, hogy az ukrán erők a lehető leghatékonyabbak legyenek a harctéren a jelenleg zajló ellentámadás során. Hozzátette, hogy ezek a lőszerek nehezebbek, ezáltal hatékonyabbak a páncélozott célpontok ellen, de nem hordoznak radioaktív veszélyt.

John Kirby megjegyezte, hogy szegényített urániumot tartalmazó lőszert sok más hadsereg is alkalmaz, köztük az orosz katonaság.



Amerikai technikusok a saját veszélytelen lőszereikkel (fotó: Nicholas Perez / Egyesült Államok Légi Nemzeti Gárdája)

Hozzátette, hogy az amerikai katonai segítséget továbbra is az ukrajnai hadszíntéren bekövetkező fejleményekhez igazítják, és miután jelenleg heves tüzérségi csaták zajlanak, ezekhez állandó lőszer-utánpótlásra van szükség. Emellett nagy hatótávolságú eszközök is szükségesek, mert a szembenálló felek próbálnak frontvonalak mögötti célpontokat elérni - állapította meg a nemzetbiztonsági tisztségviselő. Elmondása szerint az ukrán hadsereg az elmúlt néhány napban jelentős előrehaladást ért el, különösen a déli területeken, Zaporizzsja környékén.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági ügyekért felelős koordinátora kérdésre válaszolva kijelentette: az amerikai kormány bizonyos abban, hogy képes Ukrajnát addig támogatni, ameddig szükséges, ahogy ezt Joe Biden elnök sokszor hangoztatja. Hozzátette, hogy a Pentagon ennek érdekében működik együtt a hadiipari szektorral a harctéren leggyorsabban fogyó 155 milliméteres lövedékek pótlását illetően, ami részben az amerikai készletek feltöltését is szolgálja.

John Kirby az Oroszország által megszállt ukrán régiókban ezen a héten tartott választásokat illegitimnek és hamisnak nevezte, és azt mondta: az Egyesült Államok birtokában vannak információk arról, hogy az eredményeket előre megállapították. Ezek a választások kizárólag propagandacélokat szolgálnak, az Egyesült Államok pedig "soha, de soha nem fogja elismerni Oroszország igényét a megszállt területekre" - fogalmazott a Fehér Ház illetékese.

A Pentagon szerdán egy újabb, 175 millió dollár (mintegy 70 milliárd forint) értékű katonai csomagot jelentette be Ukrajna számára az orosz erők ellen vívott harc támogatására. A benne szereplő katonai eszközök - Joe Biden elnök felhatalmazása alapján - az amerikai hadsereg készleteiből azonnal lehívhatók, ami azt jelenti, hogy rövid időn belül eljutnak a hadszíntérre.

A csomag a szegényített urániumot tartalmazó 120 milliméteres harckocsi-lőszerek mellett 105 és 155 milliméteres tüzérségi lőszerekből, HIMARS mobil eszközökben felhasználható rakétákból áll. Emellett részét képezik egyéb irányítható rakéták, páncéltörő rakéták, légvédelmi eszközök, aknavetők, több millió egyéb lőszer kisebb kézifegyverekbe, valamint légi navigációs rendszerek, akadályok felszámolásához való robbanóeszközök és pótalkatrészek a korábban szállított eszközökhöz.

Frissítés: Moszkva: ez rossz hír

Rossz hír, hogy az Egyesült Államok szegényített urániumot tartalmazó harckocsilövedékekkel látja el Ukrajnát, ilyenektől nőtt meg a rákos megbetegedések száma a volt Jugoszláviában is - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Az orosz elnöki szóvivő arra reagált, hogy az amerikai védelmi tárca szerdán közölte: egy újabb, 175 millió dolláros katonai támogatási csomag keretében egyebek között szegényített uránt tartalmazó, 120 milliméteres harckocsilövedékeket szállít Ukrajnának a már megígért 31 darab Abrams páncéloshoz.

Jugoszláviában is "bevált"

"Ez rossz. Ilyen már történt Európa új történelmében. Ezeket a lövedékeket aktívan használták Jugoszláviában" - hangoztatta Peszkov.

Mint mondta, ennek "nagyon-nagyon szomorú következményei voltak, olyanok, amelyeket még nemzetközi szervezetek is feljegyeztek".

A szóvivő szerint a következmények a rákos megbetegedések megsokszorozódásában mutatkoztak meg, de még a következő nemzedékeknél is.

"Óhatatlanul ugyanez a helyzet vár majd azokra az ukrajnai területekre is, ahol bevetik őket" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a felelősség ezért az Egyesült Államokat fogja terhelni, "ezt mindenkinek tudatosítania kell magában".

Cinikus és bűncselekménnyel felérő

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az atomsorompó-egyezményről tartott biskeki tanácskozáson "cinikusnak" és "bűncselekménnyel felérőnek" nevezte, hogy Washington szegényített urániumot tartalmazó fegyverekkel készül ellátni Ukrajnát. Mint mondta, ez nem csupán kiszélesíti a konfliktust, hanem megmutatja, hogy Washington semmibe veszi az ilyen típusú lőszerek használatának helyrehozhatatlan környezeti következményeit.

"Nyilvánvaló, hogy ezeket a saját területükön nem fogják bevetni. Nekik mindegy, hogy ki fogja belélegezni (a sugárzó anyagot), hol fog az megtelepedni, milyen következményekkel jár majd azokra nézve, akik most részt vesznek a harcban, és mi lesz az ezeken a területeken élő jövő generációkkal" - mondta.

Rákos megbetegedések

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján azon elmélkedett: "hazugság-e vagy ostobaság" a washingtoni Fehér Ház azon állítása, hogy a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek nem keltenek radioaktív veszély. Emlékeztetett arra, hogy ahol a szegényített uránt tartalmazó lőszert használták, ott megnőtt a rákos megbetegedések száma. Rámutatott, hogy ezt a növekedést a NATO Jugoszláviába vezényelt olasz katonáinál is kimutatták, amit egy évekkel később kiadott olasz parlamenti jelentés megerősített.

"A mérgező anyagoknak, illetve sugárzásnak kitett 7500 ember közül 372-en meghaltak (ez ötszázalékos halálozási arányt jelent). Kínzó rákos szövődményekben haltak meg: veseelégtelenség, tüdőrák, csontrák, nyelőcsőrák, degeneratív bőrfejlődés, Hodgkin-limfóma, leukémia következtében" - idézte a szóvivő az olasz törvényhozás jelentését.

A szerb egészségügy minisztérium adataira hivatkozva azt írta: a NATO által bombázott régiókban gyakoribb lett a rák, a férfiak meddősége, megszaporodtak az autoimmun betegségek, a terhesség kóros szövődményei, a gyermekek mentális zavarai.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Szegényített uránt tartalmazó lőszereket küld az USA az ukrán frontra

- Moszkva szerint radioaktív felhő tart nyugat felé, de az európai jelentések szerint ez nem igaz