Sehol sem lesz szükség többé védettségi igazolványra Litvániában, mivel a kormány szerint az omikron variáns miatt a dokumentum lényegében értelmét vesztette - írja a Guardian nyomán az Index.



Illusztráció: E. Blazevic/LRT

Eddig bizonyos üzletekben és szolgáltatásoknál, az éttermekben, valamint a szórakozóhelyeken, kulturális intézményekben is előírhatták a védettségi igazolványt a belépés feltételeként.

Szombattól kezdve azonban sehol sem fogják kérni. A kormány szerint ugyanis a védettségi igazolvány az omikron variáns domaninciája óta többé nem megfelelő eszköz a járvány visszaszorításához.

A sokkal fertőzőképesebb omikron variáns terjedésével az oltatlanok, a beoltottak és gyógyultak is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Ezáltal a védettségi igazolvány hatékonysága a járvány elleni védelemben jelentősen csökkent – ezzel indokolta a lépést az egészségügyi minisztérium.

Közölték azt is, hogy az igazolvány helyett szigorúbb létszámkorlátozásokkal próbálnak majd védekezni a járvány ellen a beltéri helyeken.

Az egészségügyi minisztérium mindemellett leszögezte: elképzelhető, hogy a jövőben még szükség lesz a védettségi igazolványokra.

Korábban írtuk: Dánia is feloldja a korlátozásokat - sőt már nem tartják társadalmi szempontból kritikus betegségnek a Covidot