Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy amerikai kutatás szerint a csecsemők valószínűleg nem fertőződnek meg koronavírussal szoptatás közben. A szakértők szerint a szoptatás nem jelent kockázati tényezőt az újszülöttek számára.

A témában készült eddigi legnagyobb szabású tanulmányban 110 szoptató nő anyatejét vizsgálták meg. Az eredmények szerint azokat a csecsemőket sem fertőzte meg a koronavírus, akiknek édesanyjánál kimutatták a koronavírus genetikai anyagát az anyatejben.

A vizsgálatban részt vevők közül 65 szoptató anya koronavírustesztje volt pozitív, kilencnek voltak ugyan tünetei, de a tesztjük negatív lett, 36 nő pedig jelentett ugyan tüneteket, de nem tesztelték őket.

A Kaliforniai Egyetem kutatói Paul Krogstad vezetésével a Pediatric Research tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket. Mint írták: hét nő anyatejében találták meg a Sars-CoV-2 genetikai anyagát. Szoptatott csecsemőik viszont nem mutatták a fertőzés klinikai tüneteit, bár nem tesztelték őket.

Az esetek száma túl kicsi volt ahhoz, hogy az anyatej és a Sars-CoV-2 kapcsolatára általánosságban következtetéseket lehessen levonni, ugyanakkor saját kutatásuk és más tanulmányok is arra utalnak, hogy a szoptatással történő fertőzés "nagyon-nagyon valószínűtlen" - mondta el André Kidszun, a berni Inselspital neonatológiai osztályának vezetője.

A szoptatás, az anyatej előnyös az újszülöttek számára, ezért a szakemberek továbbra is ezt javasolják a szülőknek. Az orvos szerint a koronavírus-fertőzés esetleges átadását a továbbiakban minél több tesztalanyon, alaposan meg kell vizsgálni.

Bár a fertőzés nyilvánvalóan nem terjed az anyatejjel, az anya átadja a gyermekének a vakcinával való védettséget, mivel a tej antitesteket tartalmaz a vakcina beadása után. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy az anyák a védőoltás felvétele és koronavírus-fertőzés után is folytassák a szoptatást.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából