Zacher Gábor toxikológus az RTL Klubnak adott interjút, többek között a koronavírus-járványról, az azáltal okozott depresszióról, a marihuána orvosi alkalmazásáról és a jég alatt leselkedő apokaliptikus baktériumokról, vírusokról. Ebből idézünk egy hosszabb részletet.Kép: RTL Klub

Mi volt 2021 legjobb és legrosszabb hozadéka az ön számára?

Azt hiszem, a legrosszabbat nem nagyon kell magyaráznom, a koronavírus és annak minden következménye, mindaz a probléma, amit okozott a világban. A legjobb pedig a fiam sikere, aki akadémiai díjjal szerezte meg az építész diplomáját, nagyon büszke vagyok rá.

Mi az, amit leginkább vár és amitől legjobban tart 2022-ben?

Unalmas lesz a beszélgetés, mert erre is csak a coviddal tudok válaszolni. Attól tartok, de nagyon, hogy a koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amik

ki tudják cselezni az védőoltásokat, így egyre durvább járványhullámok jöhetnek. Kifejezetten félek attól, hogy egy igen rossz forgatókönyv megvalósulása esetén nem 5, hanem 50 millió halottja lehet a járványnak világszerte.

Ennek a kockázatát nagyban növeli az egyenlőtlenség a világban. Amíg nálunk 70, de más, fejlett országokban 80-90 százalékos az átoltottság, rengeteg hely van a világban, ahol 1-2 százalékos. Ha másért nem is, a saját érdekünkben küzdeni kellene a nagy különbségek csökkentéséért, mert a veszélyes mutációk éppen az ilyen térségekben alakulnak ki. És persze ennek az ellenkezőjét várom, vagy inkább remélem. Azt, hogy megszelídül a vírus, lecseng a járvány. Erre nagyon nagy szükségünk lenne, nem csak azért, hogy az egészségügy végre fellélegezhessen egy kicsit, hanem az egész társadalomban enyhülnie kell a súlyos stresszhelyzetnek, a borzasztó pszichés leterheltségnek. Egy friss felmérés szerint a járvány kezdete óta 30-ról 49 százalékosra nőtt itthon a depressziósok aránya, ami egészen félelmetes szám.

Ön szerint mi lesz szakmája legnagyobb kihívása 2022-ben?

Az, hogy találjunk hathatós gyógyszert, terápiát a fertőzöttek gyógyítására, hogy a halálozási rátát a lehető legnagyobb mértékben leszorítsuk. Az erre vonatkozó kutatásokra fog nagy hangsúlyt fektetni az orvostudomány. Van még egy fontos szakmai dolog, amit én személy szerint nagyon szeretnék elérni, de a szakma nagy része is egyetért ebben velem, mégpedig a marihuána orvosi alkalmazásának engedélyezése Magyarországon. A világ sok országában evidencia a terápiás alkalmazása, Európa nagyobbik felén is.

Márpedig a magyar betegeknek is joguk van a legjobb terápiához, amit így nem kapnak meg.

Lát erre esélyt?

Nem, amíg az egészségügyért is felelős miniszter csak a kábítószert látja benne.

Mi az, amiről ma még keveset beszélünk, mégis jelentős hatással lehet akár a világ sorsára is a közeljövőben?

A klímaváltozás, amiről ugyan sokat beszélünk, de van egy olyan következménye, amiről már nem annyit, pedig nagyon komoly fenyegetést jelent. A felmelegedéssel olyan gombák, vírusok és baktériumok szabadulhatnak ki a most még állandóan fagyott földrétegekből, amik hatalmas gondot okozhatnak az emberiségnek. Szibériában már felbukkant így egy eddig ismeretlen óriásbaktérium, ami szerencsére nem okozott, de ki tudja, mi lapulhat még a permafrosztban, a jégtakaró alatt. Olyan kórokozók kerülhetnek elő, amikkel nemcsak az emberi faj, de a mai állatvilág sem találkozott soha, így teljesen védtelenek lennénk, ha ránk szabadulnának.

A földtörténet öt nagy kihalási hulláma közül háromnak nem tudjuk az okát, abszolút lehet, hogy most is ott várnak valahol a kiszabadulásra.