Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) arról számolt be csütörtökön, hogy nyolc szívizomgyulladásos esetet jelentettek eddig azon 5-11 éves gyermekeknél, akiket korábban a Pfizer/BioNTech vakcinájával kezeltek.



Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A CDC korábbi jelentéséből az is kiderült, hogy a gyártó vakcinájának alkalmazását követően egymillió beoltottra vetítve 69 szívizomgyulladásos esetet észleltek a 16-17 éves fiúk csoportjában. A 12-15 éves fiúk csoportjában pedig 40 szívizomgyulladásos esetet jelentettek egymillió beoltottra vetítve - írja a Reuters nyomán a Portfolió.

A CDC nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy lehet-e összefüggés a szívizomgyulladásos esetek és a Pfizer vakcinája között. Továbbá nem hozták nyilvánosságra azt sem, hogy a fent említett korcsoportokban milyen arányban kaptak szívizomgyulladást azok a fiatalok, akiket nem oltottak be az amerikai gyártó készítményével a koronavírus ellen.

Az ügynökség beszámolójából az viszont kiderült, hogy az adatok vizsgálatának idejéig az 5-11 éves korosztályban több mint 7 millió adag vakcinát adtak be, ebből 5,1 millió első adag volt, és durván 2 millió második adag.

A CDC a fenti adatokat abban az amerikai rendszerben tette közzé, amelyben az egyes vakcinákkal kapcsolatos mellékhatásokat rögzítik.

A mostani hír kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a szívizomgyulladást (myocarditis) általában vírusfertőzés okozza, de kiválthatják különböző gyógyszerek is. A szívizomgyulladás gyakori jele és tünete a mellkasfájdalom, a fáradtság, a nehézlégzés és az abnormális pulzus.