Ugrás a cikkhez
Reklám

Izraeli és amerikai kutatók megvizsgálták, mennyi esélye van egy pozitív koronavírus-tesztnek kettő, illetve három adagnyi Pfizer-vakcina után. A szakértők 306 710, 40 évnél idősebb izraeli felnőtt adatait nézték át, és azt találták, hogy a harmadik oltás a beadatást követő néhány héten belül szignifikánsan csökkentette a pozitív teszteredmény esélyét, illetve a kórházba kerülés is ritkább volt a háromszor oltott csoportnál.

A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint két Pfizerrel 6,6 százalék a pozitív teszteredmény esélye, míg a harmadik emlékeztető oltással ez az arány már csak 1,8 százalék volt. A harmadik oltás után 28-65 nappal 86 százalékkal csökkent a pozitív tesztek esélye a kétadagnyi vakcinához képest. A kutatási időszakban 500 232 PCR-tesztet végeztek, 227 380-at a kétdózisos csoportban, és 272 852-t az emlékeztető oltásos emberek között.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés elleni vakcina által kiváltott védelem gyengülését rövid távon egy harmadik adag ellensúlyozza, de további monitorozásra van szükség az emlékeztető oltást követő immunitás időtartamának meghatározásához.

(24)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából