Ugrás a cikkhez
Reklám

Leállították az amerikai külügyminisztériumi vizsgálatot a koronavírus eredetéről, ami azt célozta bizonyítani, hogy a kórokozó egy kínai laborból szökött meg. A CNN szerint a Trump-adminisztráció égisze alatt megindított vizsgálat leállításról pont úgy döntött a Biden-kormányzat, hogy a teória ismét népszerűvé vált, miközben a Fehér Házra is nyomást gyakorolnak a vírus származásának megállapítása végett.

Bár az amerikai hírszerzés – immár Joe Biden embereivel az élükön – sem zárta ki a laborszökevény-elméletet, a Trump-kormányzat annak gyanújába keveredett, hogy mivel a volt elnök amúgy is előszeretettel minősítette a kórokozót kínai vírusnak, vagy éppen „kungflunak", a nyomozás módszerének hitelessége is megkérdőjelezhetővé vált.

A nyomozást ismerő egyik forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a vizsgálat előzetes eredményeinek bemutatása nem győzte meg a kormányzati tisztségviselőket, forráspazarlásként könyvelték el a kutatást, amelynek módszereit is kétségbe vonták.

A Trump-éra víruseredet-kutatói kikérték maguknak a Biden-korszak tisztviselőinek bírálatait. Az amerikai műsorszórónak azt mondták: feladatuk a hírszerzéstől kapott tudományos kutatások és jelentések vizsgálata volt, melyek a laborszökevény-teóriát erősítik, és annak lehetőségét taglalják, hogy mesterségesen állították elő a kórokozót.

Bár specifikusan ezt a nyomozást leállították, a Biden-kormányzat nem vetette el az elméletet, a gyanút pedig erősíti, hogy a kínai hatóságok korlátozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőinek a vírus eredete utáni nyomozását.

Az sem mellékes az ügyben, hogy egy amerikai hírszerzői jelentés szerint a vuhani virológiai intézetben – ahonnan a vírus kitörését sejtik az elmélet támogatói – többen megbetegedtek és kórházba kerültek 2019 novemberében. Azt viszont nem tudni, milyen tüneteik voltak, de megbetegedésükre nem sokkal az első vírusos fertőzések előtt került sor.

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából