Ugrás a cikkhez
Reklám

Tévedésből hat adag koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinával oltottak be egy 23 éves orvostanhallgatót egy toszkánai kórházban - jelentette az AGI olasz hírügynökség.



Illusztráció (fotó: MTI/Balázs Attila)

A hibát egy ápolónő követte el, aki a vakcina teljes fioláját, amely hat adagot tartalmaz, beadta az egyetemistának.

Amikor észrevették a hibát, a fiatal nőt elővigyázatosságból megfigyelés alá helyezték, de jól van.

A hírügynökség szerint a Pfizer oltóanyagának klinikai próbái idején előfordult az, hogy négy adagot adtak be egyszerre egy embernek, ám olyan, hogy valakit hat adaggal oltottak volna be, nem található az orvosi szakirodalomban.

Frissítés: még mindig nem tudják, milyen következményei lehetnek

A Corriere della Serra villáminterjút készített azzal a lánnyal, akinek véletlenül hat dózisnyi Pfizer-oltóanyagot adtak be.

"Fáj a fejem, fáradt vagyok, és nagyon megijedtem. De azért élek" – mondta a 23 éves Virginia a hogylétére vonatkozó kérdésre válaszolva.

Azt is elmondta, hogy az orvosok azonnal rádöbbentek arra, hogy hibáztak, és ezt közölték vele. Épp ezért meg sem fordult a fejében, hogy feljelentést tesz az oltóorvos és az ápolónők ellen a hiba miatt, mivel szerinte bárki elkövethette volna azt.

Amennyiben azonban egészségügyi következményei lesznek a túladagolásnak, abban az esetben valakinek vállalnia kell a jogi felelősséget a történtek miatt – figyelmeztetett.

Az orvosok egyébként még mindig nem tudják biztosan, hogy milyen következményei lehetnek a túladagolásnak, de az eddigi megfigyelések alatt nem tapasztaltak semmi rendkívülit.

A lány szerint még az is megtörténhet, hogy ismét be kell adatnia az oltást, mivel az orvosok szerint a túladagolás akár azt is eredményezheti, hogy egyáltalán nem képződnek antitestek a szervezetben.

Hozzátette: ha szükség lesz rá, akkor ismét beadatja az oltást – de akkor csak egy dózist vállal majd.

2. frissítés: nem hat, hanem "csak" négy adagot kapott

Az első hírekkel ellentétben nem hat, hanem csak négy adag koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinával oltottak be tévedésből egy fiatal orvostanhallgatót egy toszkánai kórházban.

A helyi egészségügyi szolgáltató kedden közölte, hogy a 23 éves nő valójában 0,30 milliliter oltóanyagot kapott, amely picivel több mint négy adagnak felel meg.

A hibát egy túlhajszolt ápolónő követte el, aki elfelejtette felhígítani a hatóanyagot, mielőtt azt beadta az egyetemistának május 9-én Massa város kórházában - közölték.

Amikor észrevették a hibát, a lányt megfigyelésre a kórházban tartották egy napra, és bár jól van, továbbra is nyomon követik az állapotát.

A Pfizer oltóanyagának klinikai próbái idején kivizsgálták, hogy mi történik, ha valakinek tévedésből négy adagot adnak be, de semmilyen különösebb következményt nem tapasztaltak.

(MTI - Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából