Ugrás a cikkhez
Reklám

Washington ismét bírálta Kínát a koronavírus-járvány eredetével kapcsolatban, ezúttal Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC tévének vasárnap adott interjújában.

Amiatt, hogy Kína nem tette lehetővé időben a világ vezető egészségügyi szakértői számára a hozzáférést a járványadatokhoz, a Covid-19 súlyosabb pandémia lett, mint egyébként lett volna, és nagyon fontos lenne alaposan felderíteni a vírus eredetét - jelentette ki.

Joe Biden amerikai kormányának más tagjai is bírálták már Pekinget amiatt, hogy a kínai Vuhanból kiinduló járvány kezdetén nem volt elég nyíltak a világgal szemben, ami pedig kulcsfontosságú lett volna.

"Ennek eredményeképpen a vírus gyorsabban került ki a világ ellenőrzése alól, és szerintem sokkal súlyosabb bajt okozott, mint történt volna egyébként" - mondta Blinken.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója március 30-án azt mondta: a szervezet szakértői elől elzártak bizonyos fontos adatokat, amikor idén januárban és februárban Kínában vizsgálódhattak.

A szakértők a látogatás utáni jelentésükben "valószínűnek-nagyon valószínűnek" tartották a vírusnak köztes állat révén emberre való átkerülését, míg a laboratóriumi incidens eshetőségét "rendkívül valószínűtlennek". Tanulmányukban elsődlegesként kezelték azt az általánosan elfogadott elméletet, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus az eredeti gazdaállatból (feltehetően denevérből) egy egyelőre még meg nem határozott köztes állat révén került az emberi szervezetbe. Azt a Peking által támogatott elméletet sem zárták ki, amely szerint a vírus fagyasztott hússal került Kínába, ezt is "lehetségesnek" nevezték. A jelentés e három hipotézis alapján javasolta a kutatás folytatását, és Gebrejeszusz is hangsúlyozta ennek szükségességét.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából