Ugrás a cikkhez
Reklám

Hetekkel, sőt hónapokkal ezelőtt még a vízcsapból is az a „jó hír” folyt, hogy hazánk tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni vakcina megvételéről Izraellel. A kínai és az orosz lehetőség mellett persze az amerikai Pfizer cég nevét is szerepelt a hírekben, de a német BionTech hozzájárulását csak az utóbbi hetekben kezdték megemlíteni. Közben Izraelben már több mint egymillió embert oltottak be Pfizer-BionTech vakcinájával, miközben egyre többen követelik a saját oltóanyag kikísérletezésének leállítását – írja a Jiszráél Há-Jom című hírportál.

Már az is gyanús volt, hogy miközben az előzetes szerződések és lekötések ellenére Európába, s így Magyarországra nem vagy késedelmesen érkezik meg a megígért vakcina Amerikából, Izraelben a Pfizer cégnek köszönhetően nagy ütemben elkezdték a lakosság tömeges oltását. Mindeközben Izraelben már szinte senki nem beszél a hazai előállítású oltószerről. Amikor Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök számára is világossá vált, hogy a közeljövőben mégsem lesz izraeli vakcina, december legelején gyorsan fölhívta telefonon a zsidó Albert Bourlát, a Pfizer igazgatóját, és lezsírozta vele a zsidó állam mások előtti ellátását vakcinával. Így is lett, Izraelben jelenleg már jóval egymillió fölött van a beoltott polgárok száma.



(fotó: israelnewsstand.com)

Néhány napja elmaradtak az izraeli vakcináról szóló magyarországi hírek. Hogy miért, arra valószínű magyarázatot ad a Jiszráél Há-Jom című hírportál néhány órával ezelőtt kitett híre. Prof. Smuél Sápirá, a Nész Cijoná városban működő Izraeli Biológiai Kutatóintézet igazgatója mintegy fél évvel ezelőtt még azt mondta, hogy néhány hónapon belül ellátják a zsidó állam lakosságát az általuk kikísérletezett vakcinával. Még Netanjáhu is büszkén nyilatkozta, hogy Izrael az elsők között fogja előállítani a hatásos oltószert. Sőt, Bibi egyben utasítást adott a kutatóintézetnek, hogy gyorsítsa föl a kísérletezés folyamatát – írja az izraeli hírportál.



Folyik a kutatómunka az Izraeli Biológiai Kutatóintézetben (fotó: Izraeli Védelmi Minisztérium)

Csakhogy a vakcina kikísérletezésének folyamatát nem lehetett fölgyorsítani, mert – amint a hírportál írja – a gyors megvalósításhoz az Izraeli Biológiai Kutatóintézet nem rendelkezik elegendő tudással és tapasztalattal, de még a nemzetközi versennyel sem képes lépést tartani. A nagyképű ígérgetés vége az lett, hogy a szakmai bizottság ajánlásainak értelmében a kutatóintézet vakcinaosztálya már a felszámolást megelőző befagyasztás fázisában van.



Közben Izraelben már Áviv Kohávi vezérkari főnököt is beoltották a Pfizer vakcinájával (fotó: hon.co.il)

Izraelben már eddig is mintegy 100 millió sekelt (1 sekel = 92 forint) fordítottak a vakcina kikísérletezésére, amihez hozzájön még a klinikai tesztek második és harmadik fázisának több mint 150 millió sekeles költsége. Mindent összevetve, a tervezett 15 millió vakcina végül 1 milliárd sekelbe kerülne, amihez hozzá kell adni az engedélyeztetés utáni gyártási infrastruktúra létrehozásának tetemes költségét. Mire befejeződne a klinikai teszt harmadik fázisa, s az engedélyeztetés is megtörténne, Izraelben már a lakosság jelentős hányada be lenne oltva a Pfizer-BionTech vakcinájával. Éppen ezért Izraelben egyre többen követelik a saját, a külföldieknél eleve drágábban előállítandó vakcina kikísérletezésének mielőbbi leállítását.

H. J. – Kuruc.info

Vasárnapi frissítés: Az eddigi korlátozások jelentős szigorítását tervezik Izraelben

Az eddigi korlátozások további szigorítását tervezik Izraelben az új koronavírus-fertőzések növekedésének csökkentése érdekében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium kéthetes jelentős szigorítást és az iskolai oktatás szüneteltetését kéri a kormánytól, hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani az egyre gyorsabb ütemben terjedő fertőzést, lecsökkenteni az 1,25-ös reprodukciós rátát. Amennyiben a jelenlegi terjedési ütem maradna, 13 nap alatt megkétszereződne az új fertőzöttek száma a közszolgálati rádió híradása szerint.

Az ultraortodox városokban kiemelkedően gyorsan terjed a járvány

Hatalmasak a különbségek a települések között, az ultraortodox városokban ismét kiemelkedően gyorsan terjed a járvány. Szombaton az ultraortodox Beitar Illitben a koronavírus-tesztek 24 százaléka, míg a nem vallásosok lakta Tel-Avivban csak 3 százaléka bizonyult pozitívnak.

Több helyi önkormányzat az iskolák bezárása mellett döntött, a Tel-Aviv melletti Bat Jam, és Ramat-Gan is elhatározta saját hatáskörében az ott élő gyerekek távoktatását.

Az arabok bizalmatlanabbak

Közben 1,09 millióra nőtt a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával az elmúlt két hétben már beoltottak száma, de továbbra is egyenlőtlen az eloszlás, mert az arab települések lakói bizalmatlanabbak, s kevésbé jelennek meg az oltóhelyeken.

A tel-avivi Ichilov kórház és a városháza közösen hatalmas sátrat állított fel a város legnagyobb terén, a Rabin téren, ahol naponta ötezer oltást adhatnak be a lakosság koronavírussal szembeni minél gyorsabb védelme érdekében.

A szombati ünnepnapon a hétköznap szokásos százezer körülinél kevesebb, csak 76 ezer 182 tesztet végeztek el, melyek közül 5,3 százalék, 3 ezer 977 lett pozitív.

Március óta 435 866-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 48 908 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 3404-en haltak meg. Jelenleg 1298 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 769-en súlyos állapotban vannak, 196 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre - írja az MTI.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából