Ugrás a cikkhez
Reklám

Korábbi információkkal ellentétben a hivatalos vizsgálat nem igazolta az észak-lengyelországi nyércek új koronavírus-fertőzöttségét - közölte csütörtökön Grzegorz Puda lengyel mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető azután rendelte el az állatorvosi hatóság vizsgálatát, hogy hétfőn a Gdanski Orvostudományi Egyetem bejelentése szerint az egyetem kutatói a SARS-CoV-2 vírus első nyolc lengyelországi fertőzését állapították meg nyércek között a Pomerániai vajdaság területén működő egyik farmon.

A mezőgazdasági miniszter aláhúzta: csak a hivatalos állatorvosi laboratórium vizsgálata fogadható el hitelesnek.

A gdanski kutatókétól eltérő eredményre jutó állatorvosi intézet igazgatója közölte: nem erősítették meg "a média által korábban ismertetett kutatások eredményét". A lengyelországi nyérctelepeken jelenleg nincs koronavírus - szögezte le az igazgató, hozzátéve: mindazonáltal a szóban forgó pomerániai farmon "az utóbbi napokban fennálló helyzet miatt" folyamatosan ellenőrzik a nyércállományt.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították.

Lengyelországban közel 900 nyércfarm működik, amelyek 8-10 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából