Ugrás a cikkhez
Reklám

Az oroszok és a lengyelek után a magyarok és a románok fogadnák a leginkább kétkedéssel a koronavírus elleni vakcinát egy globális felmérés szerint, ismerteti a Főtér.ro.




Románia lakossága esetében tízből csak hatan oltatnák be magukat koronavírus ellen, és ezzel az aránnyal a világ leginkább oltásellenes országai közé tartoznak. Huszonnyolc országban mintegy húszezer felnőtt férfit és nőt kérdeztek meg erről az Ipsos felmérése során, a válaszokból pedig megállapították, hogy globálisan 74%-ra tehető azok a száma, akik beoltatnák magukat a Sars-Cov-2 ellen.

Kína, Brazília, Ausztrália a dobogós a listán, tehát ezekben az országokban oltatnák be magukat a legtöbben, míg Oroszország, Lengyelország, Magyarország és Románia a "sereghajtó", azaz csak kevesen fogadnának el egy esetleges vakcinát.




A román lakosság 57%-a nyitott az oltásra, 29% mond határozott nemet rá, 14% csak részben elutasító.

Az Ipsos felméréséből az is kiderül, hogy a férfiak inkább oltáspártibbak, mint a nők (68-49% az arány), illetve az idősek és a fiatalok ebben a kérdésben ugyanazt az álláspontot képviselik (66-66% az oltáspártiak aránya a két korcsoportban), ami ritka manapság.

Azzal magyarázzák az oltásszkeptikusságot Romániában, és úgy általában a nagyvilágban, hogy az emberek félnek a mellékhatásoktól (a román lakosság 66% van ezzel így) vagy kételkednek a hatékonyságában (33%).

Korábban írtuk: Gulyás: készek vagyunk vásárolni az orosz és kínai oltóanyagokból





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából