Ugrás a cikkhez
Reklám

A koronavírus-járvány idején a belépőjegyek eladásából származó bevételektől megfosztott auschwitzi múzeum adományokat kér további tevékenységéhez - olvasható az egykori német munkatábor területén működő emlékhely vezetése által szerdán kiadott felhívásban.

A múzeumot a járvány miatt március 12-én zárták be, újbóli megnyitását július elején tervezik. Az emlékhelyet a hét végén próbaképpen nyitva tartották, ezalatt a két nap alatt mintegy négyszáz ember kereste fel, ami az előző év azonos időszakában mért látogatottság kevesebb mint három százalékát jelenti - olvasható az MTI-hez is eljuttatott közleményben, amelyben hangsúlyozzák, hogy a belépőjegyek értékesítése a múzeumi bevételek fő forrása.

A múzeum vezetése úgy véli: az alacsony látogatottság hosszútávú lehet, ami hatással lesz mindenekelőtt a művelődési projektek megvalósítására.

A járványhelyzet következtében összeomlott a múzeum idei költségvetése - írják. "A lengyel kulturális és örökségvédelmi minisztérium rendkívüli segítségének köszönhetően sikerült fenntartani az intézmény működését és a munkahelyeket, többletforrások nélkül azonban küldetésünk megvalósítása nagyon kérdésessé válik" - olvasható a dokumentumban.

Az emlékhely "autentikusságának" megőrzését szolgáló karbantartási munkák nincsenek veszélyeztetve, ezeket ugyanis az Auschwitz-Birkenau Alapítvány forrásaiból valósítják meg - jegyzik meg. Az alapítvány már úgy döntött, kétszeresére növeli az idei évre eredetileg szánt támogatást. A 2009-ben létrejött alapot 40 állam, valamint magánszemélyek támogatják.

"A világjárvány után a világ - az időnként vészjósló jövendölések ellenére - nem lesz radikálisan más. Úgy mint korábban, (...) szükségünk lesz bölcs, közös múltunk legsötétebb tapasztalatain alapuló döntésekre" - idézi a közlemény az auschwitzi múzeum igazgatóját, Piotr M. A. Cywinskit.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából