Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden jelezte: támogatja, hogy nemzetközi vizsgálat induljon az új típusú koronavírus eredetének felderítése és Kínának a kórokozó megjelenésére adott első válasza ügyében.

Korábban Marise Payne ausztrál külügyminiszter is nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott, és aláhúzta, hogy a kormányfő is támogatja a kezdeményezést.

Morrison egyúttal rámutatott: fontos, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és annak minden tagja átláthatóan folytassa tevékenységét.

Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet számos bírálat érte amiatt, ahogy a koronavírus-járványt kezelték. Donald Trump amerikai elnök április közepén bejelentette: az Egyesült Államok nem fizet hozzájárulást a WHO-nak, mert a szervezet Kína érdekeit védte, és leplezte a koronavírus-járvány valódi méretét és jelentőségét. Vezető német, francia és brit politikusok is bírálták Peking válságkezelési módszerét. Kína visszautasította a kritikákat és a nemzetközi vizsgálat ötletét is.

A WHO kedden leszögezte: minden bizonyíték arra utal, hogy az új koronavírus állati eredetű, és nem laboratóriumban állították elő. Az azonban egyelőre nem világos, hogyan vált a kórokozó fertőzővé az emberek számára - mondta Fadela Chaib WHO-szóvivő egy genfi sajtótájékoztatón.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten azt mondta: kormánya igyekszik kideríteni, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból szabadult-e ki, ahogy azt egyesek feltételezik.

(MTI)