A Bnei Brak városban élő hárediek közül szinte mindenkinél pozitív teszt születik, akit koronavírus gyanújával vizsgálnak - írja a The Yeshiva World nyomán a Neokohn.

Bnei Brak városának romló helyzetére figyelmeztet egy közép-izraeli kórház orvosa. „Kezd Olaszországra hasonlítani, ami Bnei Brakban történik” — nyilatkozta a szakember pénteken az izraeli 12-es csatornának.

„Szinte minden háredinél pozitív teszt születik, akit koronavírus gyanújával ellenőriznek. Vannak olyan családok, ahol 100 százalékos a fertőzöttségi ráta. Az Egészségügyi Minisztériumnak ajtóról ajtóra kell járnia, és eltávolítania a pácienseket az otthonokból. Ha nem, a következő hetekben tömegesen fognak jönni” — fogalmazott az orvos.

„Minden percben érkezik egy mentő Bnei Brakból, ami koronavírusos pácienst hoz” — erősítette meg egy nővér a médiának, aki a Tel Hashomer-i kórházban dolgozik. Elmondása szerint tömegével fogadnak embereket, és a röntgenfelvételek alapján azoknak is súlyos állapotba kerülhet a tüdejük, akiknél amúgy könnyebb tünetek jelentkeznek.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Izraelben a fertőzések aránya Bnei Brak lakosságán belül a legmagasabb. 260 ezer emberből 267 esetet regisztráltak péntekig, ami a helyiek 0.1 százalékát jelenti. Tel-Aviv a második helyen áll 211 esettel (ott 435 ezer fő él, így a lakosság 0.05 százalékát támadta meg közvetlenül a vírus).

Az önálló esetek számát tekintve a lista élén Jeruzsálem áll, ahol 352 fertőzöttet regisztráltak eddig, majd Bnei Brak (267), Tel Aviv (211) és Ashkelon (78) következik, de Risón Lecijón (76), Modiin (63), Petah Tikvah (63), Asdód (58), Migdal Haemek (57) és Ramat Gan (55) is felkerült a listára.

A strassburgi zsidók 70%-a megfertőződhetett

A strassburgi főrabbi szerint a közösségének jelentős része elkaphatta a koronavírust, miután a város 13 rabbija közül 11-en megbetegedtek.

Franciaországban már 40 ezer főlé emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma. A német határ közelében fekvő Strassburg városában 20 ezer fős zsidó közösséget is súlyosan érinti a járvány. Harold Avraham Weill főrabbi beszámolója szerint egy ember elhunyt és jelenleg 20-an vannak súlyos állapotban.

A 39 éves Weill is elkapta a vírust, de két hét alatt felgyógyult. A város 13 rabbija közül 11-en fertőződtek meg.

„Franciaországban nagyon súlyos a helyzet. A betegeket csak akkor engedik be a kórházba, ha nagyon rossz állapotban vannak. Tegnap beszéltem egy barátommal, aki sokkal betegebb volt, mint én. Múlt héten még magas láza volt, köhögött és nem kapott levegőt. Bement a kórházba, ahol közölték vele, hogy nincs hely, és csak akkor jöjjön vissza, ha kritikus állapotba kerül” – mesélte a rabbi.

Strassburgban a zsidó vezetők már purim előtt biztonsági intézkedéseket hirdettek, hogy megelőzzék a vírus terjedését, de úgy tűnik, ez nem volt elég. Weill rabbi szerint a legtöbben a purimi partikon és a zsinagógában kaphatták el a betegséget.

„Azt hiszem, a közösség 50%-a megfertőződhetett, de lehet, hogy van ez 60 vagy 70 százalék is” – mondta a rabbi.

Az ortodox zsidó közösségekben világszerte magas a megbetegedések száma. Weill rabbi elmondta, hogy Strassburgban is riasztóan megnőtt az antiszemitizmus, és sokan azzal vádolják őket, hogy szándékosan terjesztették el a vírust.

Arról még nem írtak a zsidó lapok, hogy kihez nyújtják majd be a számlát a koronavírussal megfertőződött kiválasztottaknak és leszármazottaiknak (legalább 25 nemzedék) megítélendő kártérítések ügyében.