Ugrás a cikkhez
Reklám

Miközben már ezrével halnak meg az emberek a Kínából behurcolt vírus miatt, lásd csak ezt: Spanyolországban már többen haltak meg a fertőzés következtében, mint - állítólag - Kínában

Frissítés: két kézmosás közben szerencsére a magyarországi diktatúra miatt is ráérnek aggódni

Az Európai Bizottság alapos figyelemmel kíséri a magyar felhatalmazási törvény tervezetét - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerdán. Az Európai Bizottság tagjai is tárgyaltak szerdai ülésükön a jogszabálytervezetről, ami az elmúlt időszakban komoly aggodalmakat vetett fel, tette hozzá.

A magyar parlament jövő hétfőn szavaz ismét a koronavírus-törvényről, mivel hétfőn nem sikerült megszerezni a képviselők négyötödének támogatását a jogszabályhoz, amely határozatlan időre lehetővé tenné a kormány számára, hogy az Országgyűlés kiiktatásával, rendeleti úton kormányozzon.

Eközben az Európai Parlamentben is egyre nagyobb viharokat kavar a tervezet - írja a Zsindex. Deutsch Tamás, az Fidesz EP-delegációjának vezetője például elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja azt a sajtóközleményt, amelyben a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggályait fejezi ki az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) elnöke, Juan Fernando López Aguilar.

Az EP szakbizottságának nevében kedden nyilvánosságra hozott dokumentum elismeri, hogy "a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak." De a felhívja a figyelmet arra is, hogy az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Mivel a szakbizottság aggasztónak találja a vészhelyzet kiterjesztését, arra kéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, a felhatalmazási törvény összhangban áll-e az EU alapszerződésének 2. cikkével, amely a demokrácia és az emberi jogok tiszteletét írja elő.

Azonban nemcsak a spanyol LIBE-elnök tartja aggályosnak a felhatalmazási törvényt, hanem például a néppárti osztrák Othmar Karas képviselő, az EP egyik alelnöke is. A politikus saját honlapján azt írja: "Orbán a koronavírussal visszaélve sújt le a demokráciára." Karas szerint a felhatalmazási törvény egy újabb veszély támadás a jogállamiság és a liberális demokrácia ellen, amellyel Orbán Recep Tayyip Rrdoğan török elnök nyomdokain halad.

Hasonló véleményen van az EP szociáldemokrata frakciója is. Közleményük szerint a koronavírus jelentette példátlan nehézségek sem adhatnak ürügyet a demokrácia határozatlan idejű korlátozására. Frakcióvezetőjük, Iratxe García Pérez szerint "Orbán Viktor csak saját hatalmi érdekeit akarja erősíteni a kialakult egészségügyi krízist kihasználva." Simona Bonafé, a frakció demokráciáért felelős alelnöke pedig úgy látja: "A koronavírus elleni küzdelemben sok európai kormány vezet be vészhelyzetet, de eközben biztosítanunk kell, hogy a válaszlépések kimértek és arányosak maradjanak."

Hasonló véleményen van az Európa Megújul frakció cseh képviselője, Radka Maxová aki az EP-képviselők között elsőként hívta fel a figyelmet a felhatalmazási törvény jelentette veszélyekre, és arra kérte a kollégáit, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, ami felszólítja a Bizottságot, kísérje kiemelt figyelemmel a magyarországi fejleményeket.

Kapcsolódó: Kik szabadították ránk a koronavírust?





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából