Ugrás a cikkhez
Reklám

Hétszáz fölé emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma a Dél-afrikai Köztársaságban szerdára, és a kontinens több országában is nőtt a megbetegedések száma.

Dél-Afrikában szerdára 709-re nőtt a fertőzöttek száma - mondta el Zweli Mkhize egészségügyi miniszter. Az előző nap még csak 554 megbetegedésről tudtak az 58 milliós országban. A járványnak egyelőre nincs halálos áldozata, de két embert intenzív osztályon ápolnak - tette hozzá a tárcavezető.

Eddig főként behurcolt fertőzésekről számoltak be a hatóságok, de mostanra egyre gyakoribbak a helyi megbetegedések, amelyek az egész országot lefedik. Az afrikai kontinensen Dél-Afrikai Köztársaságban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány. Cyril Ramaphosa elnök hétfő este háromhetes kijárási tilalmat rendelt el, amely helyi idő szerint csütörtök éjfél után veszi kezdetét. A dél-afrikai légitársaság (SAA) - amely korábban már felfüggesztette nemzetközi járatait - az összes belföldi járatot is törölte a vesztegzár idejére. A karantén alatt a legtöbb bolt bezár, csak a gyógyszertárak, laboratóriumok, egészségügyi ellátók, bankok, létfontosságú pénzügyi szolgáltatások, élelmiszerüzletek és benzinkutak üzemelnek.

Burkina Fasóban 114 fertőzöttről tudni, míg a szomszédos Elefántcsontparton 73, Ghánában pedig 53 megbetegedést regisztráltak.

Szenegálban 86, Kamerunban 66, Kongóban pedig 45 ember fertőződött meg.

Nigériában 46 megbetegedésről és egy halálesetről számoltak be.

A kontinens legnépesebb államának számító Nigéria hétfőn lezárta szárazföldi határait.

Ruandában 40-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az ország szombaton szigorú intézkedéseket léptetett életbe: bezártak a nem létfontosságú üzletek, és a helyiek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.

A Jack Ma Foundation (Jack Ma Alapítvány) 54 afrikai országnak ajánlott fel egészségügyi adományokat a koronavírus elleni harchoz.

Uganda például 20 ezer tesztcsomagot, 100 ezer maszkot és egyéb védőfelszereléseket kapott kedden. Ugandában továbbra is kilenc fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szombaton jelent meg a koronavírus egy Dubajból hazatért embernél. Azóta Kampala lezárta repülőterét, csak teherszállító repülőgépeket engednek leszállni az országban. Több mint egy hónapra bezártak az iskolák és a templomok.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából