Ugrás a cikkhez
Reklám

Bocsánatot kért a zsidó államtól Kína izraeli ügyvivő nagykövete amiatt, hogy az új koronavírus miatti határlezárásokat ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor "a holokauszt idején számos ország hátat fordított a zsidó menekülteknek".Az a bizonyos sajtótájékoztató (fotó: Flash90)

Taj Jü-ming korábban egy Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kínai állampolgárokra a járvány miatt kirótt utazási korlátozások, illetve tilalmak azokra a régi időkre, régi történetekre emlékeztetik őt, amelyek a második világháború alatt, "az emberi történelem legsötétebb napjaiban, a holokauszt idején" estek meg.

"Több millió zsidó embert meggyilkoltak, és sok ország hátat fordított a segítséget kérő zsidó menekülteknek. Csak nagyon-nagyon kevés ország nyitotta meg előttük a kapuit, ezek egyike volt Kína" - fejtegette a kínai diplomata.

Kína izraeli nagykövetsége aztán vasárnap közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, nem állt szándékukban a "holokauszt sötét napjait" a jelenlegi helyzethez, illetve a koronavírus miatt foganatosított izraeli intézkedésekhez hasonlítani. A nagykövetség hozzátette: bocsánatot kérnek azért, ha valaki rosszul értelmezte az üzenetüket.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Izrael múlt csütörtök óta nem engedi be területére a közvetlenül Kínából érkező repülőjáratokat, és az egészségügyi minisztérium felhatalmazta az izraeli határőröket arra, hogy megtagadják a belépést azoktól a nem izraeli állampolgároktól, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Azokat az izraelieket pedig, akik Kínából érkeztek haza, felszólították, hogy két hétig ne menjenek közösségbe. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte: utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy kezdjék meg a gyorsan terjedő vírus elleni vakcina kifejlesztését. Hozzátette, hogy a palesztin hatóságot is folyamatosan tájékoztatják a bevezetett közegészségügyi intézkedésekről.

(24 nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából