Ugrás a cikkhez
Reklám

Az alábbi kézikönyvet zsidó egyetemistáknak írták azzal a céllal, hogy megtanítsák őket vitázni és - főleg - mellébeszélni, hogy eredményesen festhessenek pozitív képet Izraelről (közben persze a palesztinokat mocskolva) a különböző fórumokon. A mű 2002-es ugyan, de azt az apróságot leszámítva, hogy nem Arafat vezeti már a palesztinokat, a mai napig használható - és használják is, erre akkor fogunk ráébredni, amikor a kézikönyv olvasása közben ráébredünk: az itt leírt technikákat használják valamennyi megszólalásuk alkalmával a cionista vezetők.




A szerzők sokat nem finomkodnak, már a bevezetőben ez áll: "Részletesen foglalkozunk a zsidó aktivistákat érhető dilemmákkal, és szó lesz arról, hogy mikor szabad Izraelt bírálni, mit tegyen, ha nem ért egyet bizonyos politikával, mikor beszélhet őszintén, és így tovább."

Mikor beszélhet őszintén egy zsidó... Ritka alkalom, de bizonyos esetekben még erre is szükség lehet egy-két szó erejéig a cél érdekében, hogy eltereljék a dolgot valami még fontosabbról. A cél  pedig nem kevés: a diákok, a diákönkormányzati vezetők, az újságírók sőt a politikusok, az egyetemi és az állami (!) vezetők befolyásolása "hogy megértsék Izraelt, és kedvezzenek számára".

Ízelítőül álljon itt néhány idézet, hogy kedvet kapjanak az olvasók a hosszabb szöveg tanulmányozására (rendkívül fontos, hogy minél több ember megértse, hogyan, milyen technikákat alkalmazva hazudik, tereli el a szót és beszél mellé az ellenség, ezért kérjük a Kuruc.info olvasóit, terjesszék ezt az anyagot ismerőseik körében):

"A pontszerző kommunikációnak azt a benyomást kell keltenie, mintha racionális eszmecsere folyna, miközben elkerüli a valódi vitát. (...) A pontszerzés azért működik, mert a közönség túlnyomó része nem tudja értelmezni azt, amit hall. "

"Ha az emberek valamit elég sokszor hallanak, hinni fognak benne."

"Sokkal könnyebb a diákokat falafellel etetni egy partin, mint megmagyarázni, hogy a cionizmus miért nem rasszista, olyan tanulóknak, akik nem is tudják, mit jelent a nemzeti önrendelkezés."

"A kritikától mentes közönség azt hiszi el, amit először és gyakran hall."

"A proaktivitás segít, hogy a közvélemény a megfelelő témákkal foglalkozzon, úgy, ahogy azt az Izrael-aktivisták velük láttatni akarják."

"Az emberek azt hiszik el, amit először hallanak."

Egy alcím: Hogyan szerezzünk pontokat, elkerülve a valódi vitát?

Az alábbiakban tehát a kézikönyv fordításának első része olvasható. Az eredeti, angol nyelvű szöveg ide kattintva tölthető le.

 

Hasbara kézikönyv - Izrael támogatása a kollégiumokban

Kiadta és készítette a WUJS, the World Union of Jewish Students.

Nehéz feladat volt megírni ezt a kézikönyvet. Célunk annak a felismerése, hogy megtaláljuk az egyensúlyt Izrael támogatása és a között, hogy a dolgok nem egyszerűen fehérek-feketék. Reméljük, hogy ennek az eredménye hasznára válik minden zsidó tanulónak szerte a világon, és erőfeszítéseink végül Izraelt erősítik.

A diaszpóra zsidó tanulói nem feltétlenül támogatják Izraelt, ahogy az izraelieknek is különbözőek a politikai nézeteik. Sajnos sok zsidó tanuló elégedetlen némely kormányzati döntéssel, vagy nem érdekli őket Izrael, ezzel pedig magára hagyják, mikor legnagyobb szüksége lenne segítségre és támogatásra. A Hasbara kézikönyvünkben szakítottunk régi nézetünkkel, mely kimondja, hogy minden zsidó tanulónak támogatnia kell mindent, amit Izrael művel. Inkább úgy állunk hozzá, hogy Izrael nem tökéletes ország, változatlanul nem tökéletes kormányok által irányítva. Hibákat követnek el, és nehezen érthető, ahogy megközelítenek dolgokat, de egy dolog ugyanaz maradt – a zsidó államnak létjogosultsága van, és polgárainak joguk van a biztonsághoz.

A palesztin vezetés kétségtelenül súlyos stratégiai hibákat követett el. Kétségtelenül újra és újra hibázni fognak. De Izrael sem tökéletes, és csak a bolond tesz úgy, mintha az lenne. Mikor atrocitások követnek el, például tizenéveseket érnek terrortámadások, keményen kampányolunk az egyetemeken a zsidók érdekében anélkül, hogy úgy gondolnánk, hogy Izrael tökéletes. Izraelnek nem lenne szabad magát úgy feltüntetnie, mintha nem lennének problémái – ahogy más országok se teszik. A világon mindenütt küzdenek a kormányok a rasszizmussal, szegénységgel és az előítéletekkel – és Izrael sem különb. De amikor egy fiatal katona pánikba esik, amikor kövekkel és Molotov-koktélokkal támadják, ha valaki megsérül egy emberi mulasztás következtében, a zsidó tanulók gyakran kétségbeesnek, és elvesztik a hitüket Izraellel szemben, mikor annak legnagyobb szüksége lenne rá.

A zsidó tanulók vonakodása, hogy feltétel nélkül Izrael mögé álljanak, valószínűleg a generációnkban fellépő változáshoz köthető, mely megkísérli megtalálni a judaizmus személyre szabott jelentését. Nagyon kevés zsidó fiatal cselekszik csak azért, mert egy zsidó szervezet vagy hatóság kötelezi rá őket. Mi olyan egyének vagyunk, akik életüket a zsidósággal való kapcsolatukkal akarják gazdagítani. Büszkén vagyunk etikusak és büszkén vagyunk függetlenek. Ez a Hasbara kézikönyv megpróbálja megérteni mindezt és közben ellátni a zsidó tanulókat olyan eszközökkel, mellyel intelligens és meggondolt módon védhetik meg Izraelt. A problémákra léteznek különböző válaszok, és néhány zsidó tanuló hajlamos vonakodni, hogy megvédje, némely izraeli kormányakciót. A legfontosabb szerintünk az, hogy a zsidó tanulók megtegyenek mindent, amit csak lehet, hogy megmagyarázzák az Izraelt fenyegető problémák és veszélyek nagyságát és bonyolultságát, hogy Izrael támogatásáért lobbizzanak, és nyomást gyakoroljanak a palesztinok által elkövetett erőszak befejezésére.

Ez a Hasbara kézikönyv gyakorlatilag megkísérli bemutatni, hogy a viták során többféle pozíciók léteznek, és hogy milyen hatalmas az Izrael-barát tábor. Általánosságban bemutatunk egy középutat, igyekezve, hogy ne legyen sértő másoknak, de belevettünk más véleményeket is, és próbáltuk szem előtt tartani a viták finomságait. Részletesen foglalkozunk a zsidó aktivistákat érhető dilemmákkal, és szó lesz arról, hogy mikor szabad Izraelt bírálni, mit tegyen, ha nem ért egyet bizonyos politikával, mikor beszélhet őszintén, és így tovább.

Reméljük, hogy a zsidó tanulóknak megelégedettségükre válik ez a mű.

Ezt a dokumentumot folyamatosan fejlesztik a WUJS honlapján, a www.wujs.org.il-en – beleveszünk javaslatokat, cikkeket, melyeket a tanulók fontosnak tartanak, és naprakészen tartjuk a legújabb fejleményekkel. Kérlek, csatlakozzatok a zsidó aktivisták növekvő közösségéhez, akik készek arra, hogy megosszák ötleteiket és szaktudásukat! Együtt segíthetünk Izraelnek és egymásnak.

A zsidó tanulóknak szükségük van eszközökre, hogy megvédjék magukat az antiszemita és anticionista támadásoktól, hogy segítsék Izraelt, és harcoljanak az erőszak ellen a békéért, és hogy gazdagítsák kapcsolatukat Izrael népével. Ez a kétségbeesés és reménytelenség ideje. Kérlek, nézz mélyen magadba, hogy megtaláld az erőt, hogy aktivista legyél, hogy segítsd Izraelt, és terjeszd a „béke és erőszakmentesség” üzenetét!

A WUJS csapata




Az elnök előszava

A 2001 késő augusztusában tartott durbani Rasszizmus Elleni Világkonferencián (World Conference Aginst Racism) olyan méretű zsidógyűlöletet láttam és hallottam, mint soha azelőtt. A világ többi országából érkező fiatal zsidókkal együtt ezen új, aggasztó kifejezések fogadó végén álltunk.

„Izraeli gyilkosok”

„Addig nem szólok hozzád, míg le nem veszed azt a dolgot (kipát) a fejedről.”

Ezeket a hangokat hallják a zsidó tanulók, és ilyen támadások érik őket a világ összes egyetemén. A gyűlölet mértéke a helytől függ, és a támadás mértéke változik a szóbeli és a fizikai között, de mindent figyelembe véve ez az antiszemitizmus új formája.

Az antiszemitizmus új formája a frontvonalba tolja Izrael államot, a zsidó nép menedékét és szentélyét. Az üzenet tisztán érthető – Izrael Állam, a világ egyetlen zsidó többségű országa, illegitim. Az eredmény mélyreható lesz – zsidóüldözés az egész világon. Ezért van az, hogy akár Durban, akár Genf, Párizs, Concordia vagy Manchester, az Izraelt érő brutális támadások a helyi zsidókat éri. A bátor zsidó tanulók, kik ellenállnak ennek a trendnek, az elsők, akiket negatívan ér.

Egy dolgot meg kell érteni, hogy ezeknek a szélsőséges szóbeli és fizikai támadásoknak egy céljuk van, hogy mindenütt félreállítsák, nevetség tárgyává tegyék és törvényen kívül helyezzék a zsidókat.

Sokkal jobban informáltabbnak és sokkal ügyesebbnek kell lennünk a bizonyos vádak megválaszolásakor. Ismernünk kell, hogy melyik csoport mit gondol, amikor különböző modorban vádol. A szavak mögé kell látnunk, hogy megismerjük titkos terveiket, és tudnunk kell, hogyan válaszoljunk. És ami még fontosabb, a zsidó tanulóknak kezdeményezőknek kell lenniük, stratégiailag kell gondolkodniuk és Izrael pozitív oldalát kell reklámozniuk.

A zsidó tanulók az élvonalban állnak az Izraelt érő támadások és vádak kereszttüzében, és jobbnak kell lenniük, hogy visszavághassanak. Valóban rajtunk múlik, hogy átvegyük a vezető szerepet és megmagyarázzuk azoknak, akik kritizálnak, de széles látókörűek, azoknak, akik liberálisok és becsületesek és azoknak, akik „nem sodródnak az árral”, hogy mi a judaizmus, mi a cionizmus, és mi Izrael és hogy miért fontosak a világon minden zsidónak. Meg kell magyaráznunk, hogy mit jelent 15 ellenséges diktatúrával körbezárva élni, hogy némelyik ötször akkora területtel és népességgel rendelkezik, és hogy közülük csak kettő ismerte el a jogodat, hogy a saját országodban élj.

Természetesen demokrata, széles látókörű tanulókként jogunk és kötelességünk a kritika, hogy hangot adjunk érzéseinknek, de ezt csak a tények megismerése után tehetjük. Egyetértünk abban, hogy mindig harcolunk és védekezünk, együtt, a vallásszabadságért és az zsidó nép biztonságáért.

Büszkén mutatjuk be az WUJS létesítményét, mellyel megpróbáltunk elmélettel szolgálni és gyakorlati eszközöket bemutatni az antiszemita és Izrael-ellenes propaganda leküzdésére. Mostantól a te felelősséged, hogy elolvasd és megtanuld ezt a fontos információt, hogy amikor szükség lesz rá, hatásosan tudd használni.

Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem Joby Blume-nak és Alexandra Benjaminnak, hogy megírták ezt a kézikönyvet, Elena Marsdennek, aki előkészítette a publikálását, és mindenkinek, aki hasznos tanácsokat és támogatást nyújtott.

Remélem, mindannyian kezdeményezők maradtok, és részt vesztek a zsidó tanulók tevékenységében.

Peleg Reshef
A WUJS igazgatója

 

Az Izrael-érdekképviselet alapjai

Az Izrael-érdekképviselet céljai

A zsidó tanulókat gyakran Izrael képviselőiként azonosítják. Ez azt jelenti, hogy a zsidó tanulókat gyakran felszólítják Izrael védelmére, akár akarják, akár nem. Fontos, hogy a zsidó tanulók készen álljanak erre a szerepre, hogy ne kerülhessenek nehéz helyzetekbe, hogy segíthessék Izraelt és a saját zsidó közösségeiket.

Fontos, hogy a zsidó tanulók, bármennyire is vonakodjanak belefolyni Izrael-érdekeinek képviseletébe, legyenek tisztában az általános és a saját céljaikkal a világon. Ahogy minden esetben, egy világos elképzelés hathatósan segíthet a célok elérésében. Az Izrael-érdekképviselet céljainak személyes szemszögből való figyelembe vétele biztosítja a személyes elkötelezettséget az Izrael-aktivisták feladataihoz.

A közvélemény befolyásolása

Az Izrael-érdekképviselet elsődleges célja a közvélemény befolyásolása. A közvélemény nagyon fontos Izrael és a világon az összes zsidó közösség számára. Először is, a nemzetközi kapcsolatok terén a külpolitikát erősen befolyásolják a politikusok által érzékelt választói érdekek. Ha a politikusok Izraelnek a nyilvánosság általi támogatását érzékelik, akkor valószínű, hogy ők maguk is támogatni fogják Izraelt. Másodszor pedig Izrael gazdaságilag profitál a nyilvánosság támogatásából, mely megnyilvánul a hajlandóságban, hogy Izraelbe utazzanak, és izraeli termékeket vásároljanak. Harmadsorban pedig az Izrael-barát nyilvánosság légköre gátat szab a zsidó közösségeket ért nehézségeknek. Sajnos jelenleg a zsidó közösségeknek a nehézségeket az antiszemita cselekedetek okozzák, melyeket az Izrael - ellenes érzések hajtanak.

Az állami vezetők befolyásolása

Az Izrael-érdekképviselet második célja az állami vezetők befolyásolása. Az állampolgároknak lehetőségük van közvetlenül befolyásolni az állami vezetőket és tisztségviselőket. A politikusok reagálnak a nyilvánosság nyomására. Ha a politikusok levelek tucatjait kapják, hogy támogassák Izraelt, sokkal valószínűbb, hogy megteszik. Izrael profitál a külföldi politikai támogatásból, mert kedvező reagálást kaphat a politikájára.

Lásd még: Köztisztviselők megközelítése.

A jövő vezetőinek és gondolatformálóinak befolyásolása

A következő generáció vezetőinek és gondolatformálóinak bölcsője az egyetem. Ezért az Izrael-érdekképviselet harmadik célja, hogy az Izrael-aktivisták befolyásolják az egyetem vezetőit.

A hallgatói önkormányzatok vezetőiből később miniszterek lehetnek, a diákújságok újságíróiból pedig nemzeti újságok szerkesztői. Mivel az emberek leggyakrabban az egyetemen formálják meg és finomítják a politikai elképzeléseiket, ezért fontos Izrael hosszú távú védelme érdekében, hogy befolyásolja a diákönkormányzatok vezetőit és az újságírókat, hogy megértsék Izraelt, és kedvezzenek számára. A jövő tekintetében a zsidó közösségek fogják élvezni a hatását.

A viszonyok kényelmesebbé tétele az egyetemeken a zsidó tanulók számára

Izrael-ellenes környezetben a viszonyok nehezek lehetnek az egyetemeken a zsidó tanulók számára. Nehéz a zsidó tanulóknak nyugodtnak lenni, amikor az emberek állandóan „igazságtalanul” kritizálják Izraelt, megkérdőjelezik Izrael létjogosultságát, és a félelem légkörét teremtik meg a zsidó tanulók számára. A tanulók Izrael-érdekképviseletének negyedik legfontosabb célja az egyetemek véleményét formálni, hogy megelőzzék az Izrael-ellenességet és ezzel elősegítsék a zsidó tanulókat abban, hogy elkerülhessék a kellemetlen helyzeteket félelem nélkül vállalhassák zsidóságukat, és erősíthessék a zsidóságot az egyetemeken.

Lásd még: Izrael és a zsidó tanulók.

Eltérő vélemények

Néhányan Izraelben úgy gondolják, hogy a különböző izraeli kormányok némely döntése sérti Izrael valódi érdekeit. Azzal érvelnek, hogy a nemzetközi közösség hasznosan cselekszik, mikor megfékezi az izraeli kormányt olyan cselekedetek végrehajtásában, melyek hosszú távon kárt okoznának. Azonban vannak olyan rendelkezések, melyek mögé egyként állnak az izraeliek, ilyen például a terrorizmusellenesség és a palesztin vezetés felelősségre vonása.

Az Izrael-érdekképviselet megközelítése

Az Izrael-érdekképviselet megközelítésének két fő módja létezik a fent leírt célok eléréséhez. Ezek a megközelítések alkalmazhatók mindenre, melyet az Izrael-aktivisták el akarnak érni az Izrael-érdekképviselet címén. Ezeket a megközelítéseket úgy nevezzük, hogy „negativitiás semlegesítése” és a „pozitivitás felnagyítása”.

A negativitás semlegesítése azt jelenti, hogy megpróbáljuk ellensúlyozni az ártó benyomásokat és vádakat. A hasbara ezen oldala Izrael védelmével foglalkozik.

„Izrael nem gonosz, mert...”

„Ezt a cselekedetet igazolja, az hogy,....”

Ez gyakran magába foglal események láncolatáról való vitatkozást, megkísérelve azt, hogy más dolgokra terelje a témát, és az eseményeket egy szélesebb összefüggésbe helyezve pozitív fényben lehessen értelmezni Izrael nehéz helyzetét.

Lásd még: Kommunikációs stílusok: Pontszerzés és a Valódi vita.

A negativitás semlegesítése általában reagáló válasszal történik.

A pozitivitás felnagyítása megkísérli bemutatni Izrael ügyében a jó dolgokat. A célja, hogy Izraelt jó színben tüntesse fel az emberek előtt, és azok így szimpatizáljanak vele.

„Izrael egy demokratikus ország...”

„Izrael békét akar...”

Ez gyakran magába foglalja azt, hogy ilyenkor Izrael pozitív oldala kerüljön napirendre a vitában, és a palesztin vezetés támadásásával érjék el, hogy az emberek kedvezőbben tekintsenek Izraelre.

Lásd még: Kezdeményezés és Izrael támogatása.




Proaktivitás és Izrael támogatása

Az Izrael-érdekképviselet nagyrészt a reagálásról szól és Izrael védelméről az igazságtalan vádakkal szemben. Azonban fontos, hogy az Izrael-aktivista proaktív is legyen. A proaktivitás a kezdeményezés magához ragadását és a napirend összeállítását jelenti. Azt jelenti, hogy „támadni kell”, meg kell kísérelni Izraelt kedvező színekben feltüntetni. Az a hallgatóság, melynek az Izraelről való általános benyomása kedvező, hajlamos kedvező választ adni olyankor, mikor különleges kérdések vetőnek fel. Hiba kizárólag csak akkor támogatni Izraelt, mikor a sajtó erősen bírálja.

Miért legyek proaktív?

A napirend összeállítása

Általában az nyeri a vitát, aki összeállítja a napirendet, a vita menetét. A reagálás arra kényszeríti az Izrael-aktivistákat, hogy állandóan védekezzenek („Nem, Izrael nem is olyan rossz...”). Azonban a vita menetének összeállításával az Izrael-aktivisták határozzák meg, hogy miről essen szó és mik legyenek azok, mellyel úgy érzik, elősegítik az Izrael-barát üzenet kedvező hatását. A proaktivitás segít, hogy a közvélemény a megfelelő témákkal foglalkozzon, úgy, ahogy azt az Izrael-aktivisták velük láttatni akarják. Sokkal könnyebb palesztin aktivistákat védelembe kényszeríteni azzal, hogy megvádoljuk Arafatot, hogy korrupt terrorista, mint megmagyarázni az érdektelen tanulóknak, hogy Ariel Sharon nem ölt meg senkit Sabrában és Chatillában (amit természetesen nem tett). Sokkal könnyebb a diákokat falafellel etetni egy partin, mint megmagyarázni, hogy a cionizmus miért nem rasszista, olyan tanulóknak, akik nem is tudják mit jelent a nemzeti önrendelkezés.

Hogy megértsük a napirend összeállításának jelentőségét, gondoljunk az 1967-es hatnapos háborúra. Amikor a háború elkerülhetetlenné vált, Izrael úgy döntött, átveszi a kezdeményezést egy megelőző csapással. Ezzel már a kezdetektől átvették a háború irányítását. 1973-ban a Yom Kippur háborút védekezőként vívtuk. Rengeteg életbe került megfordítani a helyzetet. Ha az Izrael-aktivisták kezdeményeznek, és ők állítják össze a napirendet, nem kell energiát pazarolniuk arra, hogy megváltoztassák a helyzetet.

Lásd még: Kommunikációs stílusok: Pontszerzés és a Valódi vita, „Hogyan szerezzünk pontot, érvelés nélkül”.

Az emberek azt hiszik el, amit először hallanak

A kritikától mentes közönség azt hiszi el, amit először és gyakran hall. Bizonyos témakörökben az emberek hajlamosak elhinni azt, amit először hallanak, és az így szerzett hiedelmeik alapján szűrik meg a később szerzett információkat. Ha az emberek hisznek valamiben, nehéz meggyőzni őket a tévedésükről.

Motiváció és morál

Az állandó védekezés demoralizáló és demotiváló hatású. Fontos, hogy a zsidó tanulók jó érzéseket tápláljanak Izraellel szemben, és pozitívan érzékeljék szerepüket. Rövid távon Izrael védelme adrenalinnal tölti el az aktivistákat, de hosszú távon kiszívja az erejüket, és oda vezet, hogy elszigetelve érezzék magukat. Kezdeményezőnek lenni sokkal élvezetesebb, mint reagálónak, a zsidó tanulók fognak mosolyogni és a palesztin aktivistáknak kell majd küzdeniük azért, hogy valaki meghallgassa őket.

Izrael támogatásának módjai és a proaktivitás

Sokfajta proaktivitásra épülő eseményt és tevékenységet lehet szervezni. Még több ötlet található az Izrael: Vádak és ellenérvek fejezet egyes cikkeinek „gyakorlati iránymutatás” részeinél.

- Virrasztás a terrorizmus áldozataiért

- Petíció az eltűnt izraeli katonák visszatéréséért

- Szolidaritási missziók

- Izraeli információs pult az egyetemen

- Cikk írása az egyetemi újságnak

- Demonstráció a palesztin korrupció ellen

- Vendégszónokok meghívása

- Petíció a békéért

-Yom Ha'atzmaut- (Palesztina hivatalos megszállása, a ford.) -parti

- Gyülekezés az iráni nagykövetség előtti a terrorizmus támogatásának vádjával

- Izraeli hangverseny

- Izrael témájú vacsora

- Jichák Rabin emlékceremónia

- Izraeli filmfesztivál

- Kampány a nukleáris fegyvereket fejlesztő bűnözőállamok ellen

- Pénzszerzés izraeli jótékonykodáshoz

Lásd még: Izrael és a zsidó tanulók.




Kommunikációs stílusok: pontszerzés és a valódi vita

Az Izrael-érdekképviseletnek két fő megközelítési módja ismeretes. A két különböző megközelítés egymástól különböző szituációkban alkalmazandók, kifejlesztésük különböző célok elérésére irányult.

Ez a két megközelítés - a „pontszerzés” és a „valódi vita” - különböző technikákat követel meg, az Izrael-aktivistáknak tudniuk kell, hogyan alkalmazzák őket a megfelelő pillanatban.

A pontszerzés

A pontszerzés olyan kommunikációs eljárás, amely előnyben részesíti bizonyos pontok létrehozását a beszélő támogatására, és támadja az ellenfelet azzal, hogy megkísérli aláaknázni a pozícióját.

A pontszerző kommunikációnak azt a benyomást kell keltenie, mintha racionális eszmecsere folyna, miközben elkerüli a valódi vitát. A pontszerző Izrael-aktivistának az a célja, hogy minél több pozitív tartalmú kommentárt gyártson Izraellel kapcsolatban, miközben bizonyos palesztin pozíciókat támad, és megkísérli a „tiszteletet parancsoló, művelt ember” látszatát kelteni.

A pontszerzés azért működik, mert a közönség túlnyomó része nem tudja értelmezni azt, amit hall. Inkább csak néhány kulcsszót tud felfogni, és abból formál egy bizonytalan benyomást, hogy melyik fél „érvelése” volt az erősebb.

Mikor használjuk a pontszerzést?

A pontszerzés akkor a megfelelő kommunikációs eljárás, amikor a közönség csak egy részét kötötték le. A rádióműsorokat, iskolaújságokat, üzenőfalakat, vagy bármit, aminek a tévéhez vagy internethez van köze, úgy kell tekinteni, mint ami a közönség csak egy részét köti le.

A pontszerzés irritálhatja azt a közönséget, amelyik valóban el van kötelezve arra, hogy komolyan vegye a témához kapcsolódó nézeteit. Akadémikus körökben, vagy barátok közötti beszélgetések során vagy a valóban érdeklődést tanúsító kérdezők kérdéseire való válaszolás esetén inkább tartózkodjunk a pontszerzéstől, mert sekélyesnek látszódhat, inkább válasszuk a racionális vitatkozást!

Hogyan szerezzünk pontokat, elkerülve a valódi vitát?

A pontszerzés fő alkotóeleme az a képesség, mellyel a pontszerzésnek azt a látszatát keltjük, mintha valódi vita lenne. A közönség tagjait elidegenítenénk magunktól a leplezetlen támadásokkal, tehát a pontszerzésnek rejtve kell maradnia.

A pontszerzés elrejtéséhez a hozzászólásoknak logikusnak kell tűnniük és követniük kell a korábban elhangzottakat. Olyan megfogalmazást kell használni, mely finoman képes megváltoztatni a napirendi pontokat vagy átszerkeszteni a vitát, mint például:

- ”Nos, igazából nem ez az igazi kérdés....”

- ”Nem hinném, hogy erre kellene koncentrálni..., az igazi kérdés az, hogy...”

- ”Ez egy érdekes pont, de nem hiszem, hogy beszélnünk kellene róla azelőtt, hogy arról beszélnénk, hogy....”

- ”Úgy tűnik azt feltételezed, hogy... mely feltételezés képtelenség. Valójában azt kell figyelembe vennünk, hogy...”

- ”Szégyenletes, hogy a palesztin vezetés olyan zsákutcába vezette az embereket, ahol a konfliktusok és az erőszak tragédiákat eredményez. Minden sokkal jobb lenne, ha...”

- ”Úgy gondolom sokkal jobban járnánk, ha előre tekintenénk, ahelyett, hogy az 50 évvel ezelőtt történteken rágódnánk. A múltra emlékezni kell, de a békéhez tovább kell lépni. Ezért gondolom úgy, hogy inkább arról beszéljünk, hogy...”

A fenti példák olyan hozzászólások, melyek azt a látszatot keltik, mintha a korábban elhangzottakra lennének válaszok. Azonban az új napirendi pontokkal átszerkesztik a megbeszélés szerkezetét.

Milyen pontokat kell szerezni?

A pontszerzésnek összpontosítottnak kell lennie. Mivel a pontszerzést hallgató közönség csak részben figyel, ezért csak két-három pontnak van esélye betalálni. Ezen okból a pontszerzést Izrael támogatására kell összpontosítani és csak néhányat a palesztin pozíciók gyengítésére. Ezeket a pontokat újra és újra meg kell szerezni, annyi fórumon, amennyin csak lehetséges. Ha az emberek valamit elég sokszor hallanak, hinni fognak benne. Ha a közönség előtt túl sok pontot szerzünk, akkor nem fognak emlékezni belőle semmire.

Izraelt támogató pontok

- Izrael békét akar, és hajlandó messzemenő engedményeket tenni, hogy elérje. Camp Davidnél Izrael olyan ajánlatot tett a palesztinoknak, melyet egy megfigyelő se hitt volna, de a nagylelkű ajánlatot elutasították.

- Izrael a terroristák ellen védekezik, akik szándékosan a mindennapi életüket élő civileket gyilkolnak. Minden nyugati országnak, beleértve Izraelt, meg kell védenie magát tőlük.

Pontok, melyek kiemelik a palesztin vezetés hibáit

- Jasszer Arafat és a palesztin vezetés megbízhatatlan. Folyamatosan megszegik az ígéreteiket, és szembefordulnak az oslói megállapodással. Arafat megígér dolgokat, majd visszatér rájuk, megígérve, hogy tárgyal az izraeli jelenlétről a Nyugati parton, utána kijelenti, hogy ez a jelenlét feljogosítja az erőszakra.

- Jasszer Arafat és a palesztin vezetés előbbre helyezi az erőszakot, és elutasítja a tárgyalásokat. Arafat azonnal visszautasította Barak nagylelkű ajánlatát Camp Davidnél, és nem érdekelte a tárgyalás. Arafat elállatiasítja a saját népét, népszerűsíti és oktatja az erőszakot az iskolában, a médiában és a politikai fórumokon.

- Jasszer Arafat és a palesztin vezetés támogatja a terrorizmust. A Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Heszbollah mind terrorszervezet, melyeket a palesztin hatóságok képtelenek visszaszorítani. A látszat-letartóztatásokat aláaknázza a „forgóajtó” börtönpolitika. Még Arafat saját Fatah szervezete is belekeveredett terrortámadásokba.

- Jasszer Arafat és a palesztin vezetés korrupt. A palesztin hatóságoknak dollármilliárdokat utaltak, melyek a palesztin vezetők luxuskiadásokra költötték, miközben a palesztinok nélkülöznek. A palesztinok szenvedését a palesztin vezetők korrupciója okozza.

Amikor a pontszerzés nem működik

Nem mindegyik megszerzett pont éri el a kívánt hatást. Fontos előre megérezni a közönség összetételét, és hozzájuk igazítani a pontokat. A közönséget gyakran rosszul érintik a vitához nem kapcsolódó pontok vagy azok, melyeket túl gyakran használnak és túl sokáig. Az „elöregedett” pontokat, a naprakész állapot eléréséért érdemes felfűszerezni jelenlegi példákkal.

Egy példa a telitalálatra, mely mégsem szerez pontot egy túlnyomórészt Izrael-ellenes hallgatóság körében, az hogy „Izrael a Közel-kelet egyetlen demokratikus állama.”, melyet elcsépelt klisének tartanak, de ugyanez az amerikai iskolásgyerekeket pozitívan befolyásolja.

A pontszerző megközelítés működés közben

Egy példaként a pontszerző megközelítésre működés közben, figyeljük meg azt a nyilvános fórumot, ahol egy palesztin aktivista az alábbi kijelentéseket teszi, és az Izrael-aktivista a pontszerző technikával válaszol:

Palesztin aktivista: „Ha Izrael azt akarja, hogy Arafat megállítsa a terrorizmust, és leállítsa a milíciákat, akkor miért lehetetlenítik el azzal, hogy megbélyegzik, rátámadnak a biztonsági szolgálatára, és felmorzsolják a palesztin hatóságokat?”

Izrael-aktivista: „Igazán nagy szégyen, hogy Izrael nem tudott jobb kapcsolatot fenntartani Arafattal a közelmúltban.” (Ez a mondat elkerüli a vitát, és eltéríti a támadást az izraeli politikáról a palesztin hatóságokra, valamint leszűkíti a témát Jasszer Arafatra.)

„Ha Arafat Fatah szervezete befejezné az Izrael-ellenes terrortámadásait, a dolgok jobbra fordulhatnának.” (Első pont – Arafat saját szervezete terrorista.)

„Természetesen ha Arafat megbízhatóbb lenne, a dolgok jobban alakulnának.” (Második pont – Arafatban nem lehet megbízni.)

„Most azt mondja a világnak, hogy letartóztatja a szélsőségeseket, de egy perccel a letartóztatásuk után kisétálnak a börtönből és rátámadnak az izraeli civilekre Arafat áldásával.” (Harmadik pont – Arafat hazudik a világnak. Negyedik pont – Arafat támogatja a terroristákat.)

„A labda Arafat térfelén van: vagy tovább támogatja a terrorizmust, vagy visszaül Izraelhez a tárgyalóasztalhoz.” (Ötödik pont – Arafat támogatja a terrorizmust. Hatodik pont – Izrael akar békét.)

A valódi vita

Az Izrael-érdekképviselet hagyományos megközelítése gyakran azt feltételezi, hogy az Izraelről folytatott beszélgetéseknek rövid, hangzatos döfködésekből és pontszerzésekből kell állniuk. Ez a megközelítés visszafelé sülhet el, ha olyanokkal szemben alkalmazzák, akik elemzik a vitát, és mélyen kívánnak gondolkodni róla, valamint azoknál, akik azt szeretnék, hogy valaki racionális vitát kínáljon fel.

Mikor vitázzunk?

A valódi vita olyan fórumokra való, ahol az emberek valóban megpróbálnak konstruktívan gondolkodni a közel-keleti helyzetről, figyelnek a problémákra, és úgy kommunikálnak, hogy jobban megértsék a helyzetet.

A valódi vita alapjaiban különbözik a pontszerzéstől. Olyan fórumon, ahol a közönség érett és érdekelt a témában, jobb valódi vitát folytatni úgy, hogy a kérdésekre őszintén válaszolni, beismerve, hogy Izrael nem mindig tökéletes, és talán kritizálható némely politikája, ha az téves volt. Mivel a vitában résztvevő közönség vagy személy jobban érdekelt a tartalomban, mint az előadásmódban, a valódi vitában be lehet ismerni, ha a válasz nem ismert, a tények nem tisztázottak és így tovább.

Emlékezni kell arra, hogy ami valódi vitának tűnik, még nem biztos, hogy az. Akadémikus fórumok könnyen adhatnak alkalmat ítélkezésekre, a szavakat kiragadhatják környezetükből, és amit korábban intelligens közönségnek mondtak, azt mindig idézhetik egy kevésbé figyelmes közönségnek olyanok, akik el akarják ferdíteni az üzenetét.

Lehet egyet nem érteni Izrael politikájával anélkül, hogy az Izraelnek kedvező pozíciókat pozícióját aláásnánk. Sokan, akik Izraelt támadják, azt úgy teszik, hogy megpróbálják megkérdőjelezni a legitimitását. Lehetséges egyet nem érteni az izraeli kormány politikájának néhány apróbb megnyilvánulásával, mint ahogy például Belgium politikájával is, anélkül, hogy megkérdőjeleznénk Izrael létjogosultságát. Azok, akik Izrael létjogosultságát támadják, csak azért, mert a kormánya, mint sok más országé, politikai hibákat vétett, alapjaiban hibásan érvelnek, és az összes létező technikával szembe kell szállni velük.

Lásd még: Személyes politikák az Izrael-érdekképviseletben.

Az izraeli hibák beismerésének jelentősége nem mindig olyan nagy, mint amennyire félnek tőle. Azok, akik úgy gondolják, Izraelnek tökéletesnek kell lennie, míg a palesztinok és mások rettenetes politikát űzhetnek, kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben. Privát beszélgetések során vagy baráti körülmények között ésszerű beismerni, hogy Izrael hibákat követett el, és próbál tanulni belőlük, és rámutatni arra, hogy más országok is követnek el hibákat.

Fordítás és bevezető: Kuruc.info

 (Folytatjuk)

 

Tartalomjegyzék

Az Izrael-érdekképviselet alapjai.

Az Izrael-érdekképviselet céljai

Proaktivitás és Izrael támogatása

Kommunikációs stílusok: Pontszerzés és a Valódi vita

Antiszemitizmus, Anticionizmus és Izrael

A média elfogultsága és Izrael

A hét alapvető propagandaeszköz

Személyes politikák az Izrael-érdekképviseletben

Csak hagyd ott: amikor nem szabad vitába szállni

Izrael-érdekképviselethez szükséges készségek

A kampány lebonyolítása

Az egyetemi szövetségek létrehozásának módjai

A beszéd előkészítése

A nyilvános beszéd

A levélírás módszere

Köztisztviselők megközelítése

Demonstrációszervezés

Szórólapok készítése és terjesztése

Izrael és a zsidó tanulók

Izrael-aktivisták önfejlesztése

Izrael-aktivisták kiképzése és fejlesztése

Izrael: vádak és az ellenérvek

A békefolyamatok összeomlása és az út a békéhez

Camp David 2000

Terrorizmus

A palesztin vezetés

A palesztin menekültprobléma

Izraeli telepesek

A zsidók joga egy államhoz

Izrael és az Egyesült Nemzetek Szervezete

Izrael a Közel-keleten

Az izraeli arabok

Az Izrael-érdekképviselet jövője

Az Izrael-aktivisták jövője

Források

A Rágalmazásellenes Liga (Anti Defamation League - ADL) honlapja
J-források
Kamera

A Zsidó Ügynökség Pedagógiai Központjának honlapja

Civilizációk összecsapása, Samuel P. Huntingdon

A cionista eszme, Arthur Hertzberg rabbi

Izrael története, Martin Gilbert

A palesztin menekültkérdés születése, Benny Morris

Az arab-izraeli konfliktus története térképekkel, Martin Gilbert

Az Izraeli Külügyminisztérium honlapja

Kapcsolódó: És a zsidók által meggyilkolt több ezer palesztin gyermeket miért nem siratja senki? (+ képgaléria Izrael "ártatlan" ifjúságáról és gyerekgyilkos katonáiról)



Friss hírek az elmúlt 24 órából