Ugrás a cikkhez
Reklám

Efrájim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója a Képíró Sándor perében hozott első fokú ítélet előtti percekben a Kuruc.infónak adott exkluzív interjúban kijelentette: a vádlott fizikailag és szellemileg elég egészséges ahhoz, hogy bíróság elé álljon. Különben is Képíró Sándor személyesen harminc embert küldött a biztos halálba Újvidéken, s ezért lakolnia kell a bűneiért.



Efrájim Zuroff az ítélet kihirdetése után (Kép: Hering J.)

- Mit gondol, milyen ítélet születik ma?

- A vallási bölcseink valamikor azt mondták: „A jeruzsálemi szentély lerombolása után bolondok művelik a próféciát”. Mivel én nem szeretném azt, hogy engem is bolondnak nézzenek, ezért kérem, ne vegye tőlem rossz néven azt, ha most nem bocsátkozom előzetes jóslásokba.

- Miként vélekedik arról, hogy ma egy 98 éves embert ítélnek el, vagy mentenek föl?

- Először is, 97 éves. Másodszor, engem egyáltalán nem zavar, hogy mennyi idős. Számomra a fizikai és a szellemi állapota a fontos. Amint az mindenki számára világos, Képíró nagyon jól tudja azt, hogy itt mi történik, tiszta gondolkodású. Ha elég egészséges ahhoz, hogy pert indítson ellenem rágalmazás miatt, akkor ahhoz is elég egészséges, hogy bíróság elé álljon. Nem az a fontos, hogy milyen születési dátum van beírva neki, hanem az állapota. De figyeljen csak ide, az eltelt sok esztendő nem kisebbítheti a bűnöző vétkét, az öregség nem mentheti föl az olyan elvetemült bűnözőket, mint amilyen Képíró. Az összes áldozatának, Újvidék minden áldozatának kijár annyi, hogy Képíró megfizessen a bűneiért.

- Csakhogy az eddig megismert periratok szerint elég gyenge lábakon áll a vád, más szóval, nincs megfelelő bizonyíték Képíró Sándor ellen.

- Ez az állítás egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Először is, Képíró beismerte azt, hogy ott volt (Újvidéken – H. J.), s mi azt is pontosan tudjuk, mi volt a feladata. Ő volt a letartóztatások felelőse a városközpont környékén. A letartóztatások idején hat embert gyilkoltak meg, s ezenkívül Képíró személyesen küldött harminc embert a folyóra azért, hogy ott meggyilkolják őket. Nem a begyűjtőpontra, hanem a folyópartra küldte őket. Úgy látszik, nagyon is jól tudta, hogy mi történik majd velük a folyónál.

- Mivel tudják alátámasztani azt az állítást, hogy személyesen ő küldte őket a halálba? Van erre bizonyítékuk?

- Igen, van. Rendelkezésünkre áll az a világos tanúvallomás, amely egy 1948-as bírósági tárgyaláson hangzott el, s amely az egyik legfontosabb bizonyítékunk. De még akkor is, ha ez a tanúvallomás nem lenne, hat embert gyilkoltak meg az ő parancsnoksága alatti városrészben a letartóztatások idején. Az 1944-es periratból pedig azt is tudjuk, hogy utasítást kapott a letartóztatottakkal szembeni erőszak alkalmazására. Erre ő azt mondta: írásban is akarom látni ezeket az utasításokat. S hogy miért? Azért, mert jogász létére nagyon is jól tudta, hogy azok az utasítások teljesen törvénytelenek. A parancsnok erre azt mondta: az ilyen jellegű utasításokat kizárólag szóban adják. Mit tett erre az idézőjelesen „jámbor” Képíró? Teljesítette ezeket az utasításokat, s egyáltalán nem érdekelte az, hogy mi lett a sorsuk az ártatlanul meggyilkolt embereknek. Őt kizárólag a saját alibije érdekelte.

Hering József – Kuruc.info

Kapcsolódó:

- Éljenzés a tárgyalóteremben, Zuroff a fejét fogja: felmentették Képíró Sándort

- Zuroff: Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Képíró a börtönben fejezze be az életét

- "Miért nem ölik meg egyszerűen Képírót az izraeliek?"



Friss hírek az elmúlt 24 órából