A The New York Times a minap egy példátlan felmérés eredményét összegezte A vallási hovatartozás meghatározza az anyagi boldogulást? c. írásában.





Az írás alapjául a washingtoni székhelyű Pew Research Center reprezentatív felmérése szolgált. Az egyedülálló kutatás irányítója, Scott Keeter, a Pew igazgatója a HVG-nek adott interjúban az eredményekről elmondta: az Egyesült Államokban (is) a nem vallásos reform zsidók keresnek a legtöbbet. Második helyen a hinduk állnak, a harmadik helyet megint csak zsidók foglalják el: a vallásos, avagy konzervatívnak nevezett zsidók. 

Scott Keeter hangsúlyozta: egyértelműen kitűnt a közvélemény-kutatásunkból, hogy míg az összes amerikai háztartásnak körülbelül 30 százaléka rendelkezik évi 75 ezer dolláros vagy annál magasabb jövedelemmel, addig a világi zsidó családok – templomba alig járók vagy egyáltalán nem hívők – 67 százaléka tud felmutatni ekkora jövedelmet. A hinduknál 65 százalékos, a vallásos, ortodox, konzervatív zsidók körében pedig 57 százalékos ez az arány.

Büszkék vallási hovatartozásukra az emberek

Arra a kérdésre, miért feltételezhető, hogy őszinték az emberek a vallásukat firtató kérdések kapcsán, az igazgató ezt válaszolta: - A Pew Research Center éppen azért örvend tekintélynek, mert választási szondáitól kezdve a nagy közvélemény kutatásokig bezárólag, a valóság által visszaigazolt eredményeket publikálja. Egyébként az Egyesült Államokban az emberek büszkék vallási hovatartozásukra, annak közzétételében semmi kivetnivalót, szégyellnivalót nem találnak. Kutatásaink szerint a magukat ateistának tartók száma elenyésző, a társadalomnak legfeljebb 10-15 százaléka. A szóban forgó közvélemény-kutatás értékelésénél figyelembe vesszük azt a bebizonyosodott tapasztalatot, hogy a jövedelemre vonatkozó kérdésre legkevésbé a legesleggazdagabbaktól és a legszegényebbektől várhatunk őszinte választ, a kettő közötti mezőnyben viszont általában megbízhatóak a feleletek.

(HVG nyomán)