Ugrás a cikkhez
Reklám

Nevenincs jobbikosok okozhatják az áprilisi parlamenti választás legnagyobb meglepetését - három kelet-magyarországi körzetben ugyanis az első helyért menetelnek Vona Gábor emberei. Lapunk átvilágította a radikális párt 176 egyéni jelöltjét; a névsorból végül kivették az "új erő" holdudvarából ismert volt MSZMP-seket - írja a Heti Válasz, alább folytatódik a cikk.

A Hit Gyülekezetének egykori tagja, aki 1996-ig az SZDSZ pécsi ügyvivőjeként szolgált. Később az MDF-ből kiszakadt - Szabó Iván vezette - Magyar Demokrata Néppártban kezdett hinni, az Orbán-kormány idején pedig a Miniszterelnöki Hivatal stratégiai elemző központjában dolgozott. A Matáv közgazdásza lett, aztán a KPMG nevű globális tanácsadócéghez szegődött - majd hátrahagyta múltját. Hegedűs Tamás a Jobbik elnöki stábjába került, s január közepe óta a párt hivatalos képviselőjelöltje az egyik csepeli választókerületben.

A Vona Gábor kft.-je által kiadott Barikád magazin múlt heti számában ugyanő már a keleti barátság mellett érvelt, mondván: "A magyarságon kívül Oroszországnak van számottevő kisebbsége a határain túl." Hegedűs a jelek szerint még időben landolt a Jobbiknál - hiszen a radikálisok legutóbbi kongresszusa kimondta: a jövőben nem válhat az "új erő" részesévé olyan ember, aki valaha tagsági viszonnyal rendelkezett az SZDSZ-ben vagy az MSZP-ben.

A jobboldali kacskaringók tiltásáról viszont nem született párthatározat, és ennek több országgyűlési aspiráns is örülhet. A kispesti jelölt Pősze Lajos - a Jobbik szakmai igazgatója - 1990-ben még az MDF kampányfőnökeként szólt bele a nagyok dolgába. Ezután a Szerencsejáték Rt. vezére lett, majd Csurka István MIÉP-jében már lehetséges kormányfő-jelöltként emlegették - de végül Torgyán József igazolta le a kisgazda-kampányiroda vezetésére. Ifj. Hegedűs Lóránt felesége esetében viszont nem a múltbéli pályaív, inkább a jelenkori sokszínűség érdemel figyelmet. Hegedűsné Kovács Enikő ugyanis Budakeszi alpolgármestereként - a Barikád szerint - "a helyi közélet markáns és meghatározó szereplője", ennek ellenére a Jobbik a mostani választáson Budapest Belvárosában indítja az önkormányzati pártkabinetet is vezető politikust - merthogy az V. kerület ad otthont a református lelkész férj által vezetett Hazatérés Templomának.

A radikálisok "pikáns platformjának" taglistájáról nem maradhat le Kristó Gabriella neve sem; a hódmezővásárhelyi jelölt az elmúlt években egy sokmilliárdos forgalmú spanyol családi vállalkozás chilei, namíbiai, dél-afrikai, vietnami és portugál befektetéseit kezelte. A tatai körzetben rajthoz álló Michl Miklós pedig tulajdon testvére, a fideszes polgármester Michl József ellen méretteti meg magát. Noha az egymásnak feszülés valós, a család tudomásunk szerint azzal boronálta el az ügyet, hogy a parlamenti választáson úgysem személyek, hanem pártlogók csatáznak.

Az eddigi karriertörténetek a legkevésbé sem tipikusak. Sőt, a 176 jelölt felének korábban köze sem volt a politikához vagy a gazdasághoz. Esetükben az jellemző, hogy - egyikük szavaival élve - "2006 őszén nálam is betelt a pohár, letettem a távkapcsolót, és kimentem az utcára, ahol megismerkedtem a Jobbik vezetőivel". Az egyéni választókerületekben indulók nagy része tehát a személyével is ráerősít a párt elitellenes retorikájára. A megújulásban Veszprém megye jár az élen; a hét körzetből hatban 35 év alatti versenyzővel fut neki a széljobb a voksolásnak. Ám túlzás lenne azt állítani, hogy Vona Gáborék mindenütt a maguk képére formálták a radikális szubkultúrát. Az öt Zala megyei körzetből például csak egy akad, ahol nem régi MIÉP-es potentáttal töltötték fel a jelölti helyeket. Számításaink szerint a mostani Jobbikaspiránsok negyede még Csurka István környékén tanulta ki a politikát - a Budapesten bevetendő Balczó Zoltán, a Gárdonyban szerepet vállaló Rozgonyi Ernő, az Edelényben próbálkozó Miklós Árpád és a Nagykanizsán induló Zakó László egykor országgyűlési képviselő is volt a MIÉP színeiben.

Az elmúlt egy-két évben néhány exfideszes helyi politikus ugyancsak "betért" a Jobbikba. Egyikük, a tiszavasvári mandátumért harcoló Császár József - a tavaly nyári uniós választás tapasztalatai alapján - akár első fordulós győztes is lehet az Olaszliszkán megölt Szögi Lajos pátriájában. S miként táblázatunkból kiderül, Ózd és Szerencs térségében szintén eséllyel fordulhat rá a második körre a radikális jelölt - miközben Vona Gábor és a többi jobbikos plakátarc csak gyengébb eredményre számíthat a maga egyéni helyén.

Lapunk korábban már jelezte, hogy a párt - csendőrségi-nemzetbiztonsági szakértőként - utat nyitott olyan nyugállományú rendőrtisztek, honvédvezetők előtt is, akik állampárti gyökerekkel rendelkeznek (Heti Válasz, 2009., 51-52. szám). Az "ezredesklub" tagjai azonban nem szerepelnek az egyéni jelölti névsorban - Gál Sándor volt vadászpilótát, a Puma század exparancsnokát például az utolsó pillanatban "rendelték vissza" Vonáék az egyik kecskeméti választókerületből. Ettől függetlenül az országos és a megyei listák még sokak előtt nyitva állhatnak.

Szerkesztőségi megjegyzés: Hegedűs Tamást jó magyar hazafiként ismerik sokan radikális körökben, így a Kuruc.info mindenképpen felkínálja neki a válasz lehetőségét.

Frissítés: Hegedűs Tamás válasza a Hit Gyülekezetéből a Jobbikba c. írásra



Friss hírek az elmúlt 24 órából