Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy nemzetközi kutatócsoport új fajokat fedezett fel Pápua Új-Guinea egy elszigetelt részén, egy kihunyt vulkán kráterében. A legnagyobb szenzáció egy másfél kilós óriáspatkány.



Kép: NatGeo

A Pápua Új Guineában található Bosavi-hegy valaha működő vulkán volt, utoljára körülbelül kétszázezer évvel ezelőtt tört ki. Az ország déli felföldjein található hegy olyan terület, ahol nem laknak emberek, és hosszú idők óta ideálisak a viszonyok a gazdag biodiverzitás kialakulásához. Ide indultak expedícióra brit, amerikai, hawaii és pápua új-guineai tudósok többek között az Oxfordi Egyetem, a BBC és a Smithsonian Természettudományi Múzeum megbízásából.

A kutatók most közölt eredményei szerint több mint negyven, előzőleg ismeretlen fajt fedeztek fel, többek között 16 békát, három halat és egy denevért. A leglátványosabb felfedezés azonban egy hatalmas patkány.

Az állatot először a BBC egy infravörös kameracsapdája filmezte le, és már akkor sejtették, hogy a tudomány előtt ismeretlen fajjal van dolguk. Erről azonban meg is bizonyosodhattak, amikor sikerült csapdába ejteni a faj egyik példányát. Az egyed a fejétől a farkáig 82 centiméter hosszú, másfél kilós, és nem fél az embertől. „Ez a világ egyik legnagyobb patkánya. Igazi patkány, hasonló ahhoz, ami a városok csatornáiban él” - fogalmazott Kristofer Helgen, a Smithsonian emlősszakértője.

Az állat ezüstösbarna bundát visel, szőre hosszú, valószínűleg azért, hogy megvédje a több mint ezer méteres magasságban levő kráterben nem ritka hidegtől. Az első vizsgálatok szerint a Mallomys nemzetségbe tartozik, de még nincs tudományos neve, egyelőre Bosavi-hegyi gyapjas patkánynak hívják. Nem ez a legnagyobb rágcsáló, mert a Dél-Amerikában őshonos vízidisznó 130 centiméteresre és 65 kilósra is megnő, de valószínűleg nemzetségén belül a most felfedezett állat a legnagyobb patkány.

Ha fenti beágyazott videó nem menne, a patkány elfogása utáni pillanatokról készült helyszíni videót megtekintheti ide kattintva, a cikk tetején lévő videóról van szó.

(Index nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából