Két sikertelen megmérettetést – a 2007-es EP-, illetve a 2008-as romániai parlamenti választást – maga mögött tudva a hétvégén a szélsőségesen magyargyűlölő Nagy-Románia Párt három mandátumot szerzett az európai parlamenti választásokon. A pártelnök, Corneliu Vadim Tudor a brüsszeli diadalon felbuzdulva máris államfői tisztségről álmodik.



Gigi...

V.C. Tudor a vasárnapi urnazárást követően nem tűnt különösebben meglepettnek, mondván: számos

...és Vadim
jel utalt arra, hogy pártja sikeresen veszi az akadályokat, ráadásul hisz a numerológiában is, ami szintén mellettük szól. „Ma (vasárnap, a választások napja – szerk.) 7-e van, a párt a szavazólapon a hetedik helyet foglalja el és 7,2 százalékon állunk” – bizakodott a pártelnök. A nagy-romániások (PRM) végül a voksok 8,65 százalékát gyűjtötték be, és ötödik legerősebb politikai alakulatként, alig lemaradva az RMDSZ mögött három európai parlamenti képviselőt küldhetnek Brüsszelbe, nevezetesen: Corneliu Vadim Tudort, Gheorghe (Gigi) Becalit és Ciprian Claudiu Tanasescut.

Jártak már Brüsszelben




Románia európai parlamenti képviselete 2005-ben kezdődött, ekkor, még mint uniós tagjelölt megfigyelőket küldhetett a belga fővárosba, akik aztán az ország 2007. január 1-jei EU-csatlakozásával teljes jogú EP-képviselők lettek. A 22 román képviselő közül öten a Nagy-Románia Pártot erősítették, és 2007 novemberében azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy kilépésük nyomán megszűnt az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) nevű ultrajobboldali és euroszkeptikus EP-frakció.

A románok távozását Alessandra Mussolini olasz képviselő, Benito Mussolini unokájának egy nyilatkozata váltotta ki, miszerint minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kellene tekinteni Olaszországban. De ez, a román nép becsületének védelmében megtett lépés sem hozott elégséges szavazatot a PRM számára az egy hónappal későbbi EP-szavazáson. A párt mélyrepülésbe kezdett, olyannyira, hogy a tavaly őszi parlamenti választást is elbukták.

A részeges orángután és a rákos sejt




Corneliu Vadim Tudor idén áprilisban jelentette be, hogy pártja EP-listájának második helyén Gigi Becali juhászból lett milliárdos üzletembert, a Steaua futballcsapat tulajdonosát, az Új Generáció Pártjának (PNG) elnökét indítják. Az összefogásra mindkét félnek szüksége volt: a tetszhalott PRM-nek Becali pénzére és népszerűségére, utóbbinak pedig politikai ambícióinak kiélése végett, valamint az EP-képviselőséggel járó mentelmi jog elnyerése okán. A választási szövetség megkötése idején ugyanis Becali épp előzetes letartóztatásban volt önbíráskodásért, miután luxusautójának eltulajdonítóit fülön csípte, fogva tartotta és a vád szerint ez alatt több ízben megverette testőrségével.

A két politikus sikeres szövetsége – legalábbis ideiglenesen – háttérbe szorította az éveken át kibékíthetetlennek hitt ellentéteket. Az egymás ellen folytatott gyalázkodó nyilatkozatháború 2006 környékén, az Új Generáció Pártja felívelésének és ennek következményeként a PRM hanyatlása kezdetének időszakában erősödött fel. Vadim többek között „pszichikai betegnek, kokainistának, részeges orángutánnak” nevezte ellenfelét, Becali viszont „szerencsétlennek, ördögtől megszállottnak Vadimot. Nem is olyan régen pedig ígéretet tett arra, hogy „eltávolítja a román politikai életből ezt a rákos sejtet”.




Pipettával zuhanyozta

Román politikai szakértők szerint a most lezajlott EP-választáson megvalósult alacsony részvétel (27,52%) ismét bebizonyította, hogy a választási közöny Románia védjegyévé vált az elmúlt évtizedben. De amit ennél is nagyobb problémának tartanak az az, hogy cirkuszi bohócokat és bűnözőket küldenek Brüsszelbe. Az elemzők nevesítik is őket, kiemelve EBÁ-t, azaz Elena Basescut, a köztársasági elnök korábban modellkedő lányát, de mindenekelőtt a Vadim-Becali tandemet. Hogy mit értenek bohócon, azt számos példával lehet szemléltetni.

Még a választási kampány során a PRM elnöke ismertette kettejük közös stratégiáját: miután beveszik Brüsszelt, máris újabb cél felé törnek, Vadim jelölteti magát az ősszel esedékes államfőválasztáson, természetesen megnyeri és Becalit nevezi ki miniszterelnöknek. „Talán Boc (Emil Boc, jelenlegi román kormányfő – szerk.) jobb miniszterelnöknek, mint Becali? Először is Boc el sem éri az autója pedáljait – utalt a kormányfő méreteire -, sofőrre van szüksége, ki sem lát a szélvédőn. Gyerekkorában olyannyira pici volt, hogy az anyja pipettával zuhanyozta” – "érvelt" a PRM-elnök, miért kell feltétlenül Becalit kinevezni kormányfőnek.

Önbizalomban nem szenved hiányt a Steaua földbunkó patrónusa sem: „Én tudok angolul, érzem magamban az angolt. Gyakorlom még egy keveset, úgy egy hónapot és kész. Tudok angolul, csak a kifejezéssel vannak problémáim. De ott (Brüsszelben – a szerk.) másképp lesz. Megbirkózom az angollal, mert minden nap beszélni fogom”. A terveiről pedig így beszélt a napokban: „Az az ambícióm, hogy naggyá váljak. A mandátumom végére én akarok lenni a legismertebb EP-képviselő. Ugyanígy akarom, hogy a Steaua európai élcsapattá váljon, engem európai klubtulajdonosként fognak meghatározni. Ez az első politikai sikerem, a továbbiakban politikai vonalon akarok naggyá válni”.




Akkor is megy, ha nem engedik

A naggyá válást azonban egyelőre a román igazságszolgáltatás akadályozza. Az egyik bukaresti kerületi bíróság ugyanis kedden úgy döntött, az önbíráskodó Gigi Becali egyelőre nem hagyhatja el Romániát. Bár az ítélet nem végleges, ha nem változik, akkor a frissen elnyert európai parlamenti mandátumát veszélyeztetheti, mivel nem utazhat Brüsszelbe a vasárnap megválasztott EP-képviselők július 14-ei beiktatására. „Akkor is elmegyek Brüsszelbe, ha nem engedélyezik. Mit tehetnek, letartóztatnak?”- dacoskodik a bűnöző, akit Vadim is szolidaritásáról biztosított, kijelentve: ha Becalit nem engedik ki az országból, akkor ő sem megy Brüsszelbe.

Nagyromán Robin Hood

Valószínű azonban, hogy a kampányban magát hazafiként és keresztényként, a tolvajok (értsd: a jelenlegi román politikai elit) megbüntetőiként definiáló páros előbb-utóbb mégiscsak eljut Becali magánrepülőgépén Brüsszelbe. Az más kérdés, hogy az Európai Parlamentben legnagyobb erőt képviselő ún. jobboldali néppártiak frakciója nem várja tárt karokkal a Nagy-Románia Pártot. Igaz, Vadim ki is zárta az említett képviselőcsoporthoz való csatlakozást és nem elsősorban a gyűlölt RMDSZ jelenléte miatt. A PRM elnöke az elutasítás legfőbb okaként a Néppárt alelnökét, a – mint fogalmazott – terrorista Orbán Viktort nevezte meg. Vadim szerint az RMDSZ egy anakronisztikus, középkori képződmény, és az autonómia-kérdés propagálásával az egységes Európa szétverésére törekszik.

A Nagy-Románia Párt EP-választásokon elért sikerét több tényező együttes hatásával magyarázzák az elemzők. Az alacsony választói részvétellel, ami a kisebb pártoknak kedvezett. Az Új Generáció Pártja és a PRM támogatóinak egyesítésével. A főként az iskolázatlan, szegényebb rétegek körében afféle Robin Hoodként tisztelt, nagy népszerűségnek örvendő Gigi Becali jelölésével. És mindenekelőtt – de az utóbbival szoros összefüggésben – a gazdasági válság okozta társadalmi krízissel. Becali és Vadim az ebben rejlő lehetőséget ismerte fel és vérszemet kapva még több pénzt, paripát, fegyvert akar zsákmányolni, de eddig – szerencsére – csak a showbiznisz eszközeit vetették be céljaik elérésére.

(Kuruc.info - Kitekintő nyomán)

Néhány választási plakátjuk:










Kapcsolódó:

- A Jobbik nem ül magyarellenes pártokkal közös frakcióba

- Lerománozta az erdélyi magyar EP-képviselőket Basescu és V. C. Tudor

- 1.7 millió euróval akart vesztegetni a pásztorból lett oláh klubtulajdonos

- A románoknak van Medgyessynél is hülyébb politikusuk: interjú a pásztorból lett pártelnökkel