Örvendetes hír, hogy az idén minden eddiginél több helyszínen, gyakorlatilag az egész Kárpát-medencében, megemlékeztek Trianonról a magyarok. Alább összegyűjtöttük a különböző megemlékezéseket, lehetőség szerint képes beszámolók formájában.

Győr – Vámosszabadi:

Sziasztok Kurucok! A mai napon tartott a Magyar Gárda Trianon okán megemlékezést a Győr melletti volt határátkelőnél Vámosszabadinál!Ennyire még soha nem háborodtam fel,emiatt ragadtam billentyűzetet!

Kezdődött azzal, hogy 10 gárdistát engedtek át a volt határvonalig (így szólt az alku), ahol találkoztak a felvidéki magyarokkal és jöttek vissza a közös megemlékezésre! Páran úgy gondoltuk elkísérjük őket (nem vagyunk gárdisták,magyar állampolgárok). A határátkelőnél egy kedves sündőr meg szerette volna TILTANI, hogy velük tartsunk, mivel a gárdához tartozunk és 10 főről szólt az alku.15 perc vita után, uniós jogaimra hivatkozva ebben nem tudott megakadályozni. Kifogásolta ugyan a fekete karszalagot, amit levetetett velünk! Elindultunk a határvonalig, 5 méterenként magyar sündőr vigyázott ránk (először azt hittük Pozsonyig lesz a sorfal! Kb 100 rendőr volt ott, mi is annyian lehettünk, és a meglepetés: tótéknál egyetlen rendőr sem volt, nem foglalkoztak a dologgal! Ezek szerint már a mi adónkból védjük őket is! Visszafele igazoltatás is történt. Természetesen csatolom a képeket! Volt aki folyton elfordult,mert féltette az azonosítóját!Sajnos, amelyik nem akart átengedni, azé a kutyáé nincs meg! Nem tetszett neki a fényképező! A következő a sajtó: egyetlen magyar televízió sem képviselte magát! Ellenben a tótok nagyon is érdeklődtek!

Összefoglalva:a magyar rendőrség megpróbált megakadályozni,hogy elhagyjam az országot a megemlékezés miatt! 100 emberre 100 rendőr! Tót kutya egy sem!A sajtó meg le sem sajnálta az egészet!

Szebb Jövőt!

Olvasónk is megosztotta velünk a fentiekkel kapcsolatos élményeit: Adjon az Isten! Tegnap részt vettem a Magyar Gárda Wass Albert szakasza és a Jobbik Győri szervezete által rendezett Trianon-megemlékezésen Vámosszabadinál. Amikor megérkeztünk,már 2-3szor annyi sün volt,mint amennyi gárdista.

Elkezdődött a megemlékezés,ahol a gárdisták átmentek Felvidékre az ottani honfitársainkért. De a "nagyon művelt" magyar "rendőrök" csak zászló nélkül engedték át őket a gúnyhatáron. Minket,többieket meg egyáltalán nem engedtek át. Még jó,hogy EU-tagország vagyunk,és a tagországokba szabadon bemehetek(főleg amit elvettek tőlünk)...A rendezvény nagyon szép volt, Nagy Gergő felolvasta az Igazságot Európának c. szövegét,amit a Kuruc.info-n pár napja közzétettek. Ezt követően Wass Albert:Üzenet haza című gyönyörű verse hangzott el,majd Világi József megható beszédét hallottuk. A megemlékezés végén mécsesekből Nagy Magyarországot formáltunk. Természetesen nem maradt el a Himnusz,a Szózat,A Székely himnusz és a Boldogasszony Anyánk is. A megemlékezés után 3 felvidéki lány megkért minket(édesanyámmal voltam), hogy vigyük haza őket. Természetesen elindultunk hazánk tótok által megszállt területére(ún. Szlovákia).

Megérkeztünk Medve faluba. A falujelző tábla előtt a töltésnél lefordultunk. Amint bekanyarodtunk,az út szélén 3 szlovák rendőrautó,és vagy 10-15 nagydarab símaszkos szlovák kommandós fegyverrel a kezében (kb. olyanok,mint akik a DAC-slovan meccsen ütöttek minket) állt és várta a magyar rendszámú autókat. Természetesen félreállítottak,és abban a pillanatban megindultak a tót droidok (bár mondjuk inkább terrorista kinézetük volt). Átnézték a kocsit alaposan, csomagtartót kérdezés nélkül felnyitotta, a magyarul beszélő nem símaszkos sima rendőr pedig igazoltatott minket. Mivel látták,hogy nem tudunk túl sok kárt okozni, továbbengedtek. Olyan gyűlöletet és megvetést láttam a kommandósok szemében,mint amilyet még soha azelőtt. Hihetetlen,hogy ezek a szemetek mit meg nem engednek maguknak. Az utcán fegyveresen járkálnak,miközben más helyi is arra sétált...Utánunk is minden magyar autót megállítottak. Szerencsére megúsztuk verés nélkül. Várom már azt a napot,amikor visszakapjuk földjeinket,és ezeket az állatokat minél messzebbre rugdaljuk innen... Szebb Jövőt! Ricsi


Képek:



Sorfal a határvonalig




 

Trianon megemlékezés és kettős-kereszt állítás Göncön

A trianoni békediktátum 89. éves évfordulójáról emlékezett  meg a JOBBIK Magyarországért Mozgalom Gönci Szervezete. Egy motoros, kerékpáros pihenő és nemzeti emlékhely első emlékműjeként kettős keresztet állított a helyi szervezet. A kettős-kereszt alkotója Nemes Sándor famíves.

Képek:










 

Dunaújváros: a HVIM dunaújvárosi tagszervezete a Trianon-megemlékezésen

Június 4-én 18 órától vette kezdetét a dunaújvárosi evangélikus templomban megrendezésre került Trianon-megemlékezés.

Az áhítaton beszédet mondott Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár igazgatója. A neves történész kiemelte, hogy Trianon az Egyház tragédiája is, hiszen azon a 89 évvel ezelőtti napon egyházközségek szakadtak szét, hívő testvérek kerültek távol egymástól.
Az eseményen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom dunaújvárosi tagszervezete is képviseltette magát, és az Istentiszteletet követően a tavaly felavatott emlékműnél elhelyezték koszorújukat.

(HVIM Dunaújváros)

Képek:













 

Eger:

A 60-as Ezred emlékmű előtt tartották megemlékezésüket az egri magyarok.

Képek:










 

Pilisvörösvár:

Tisztelt szerkesztőség! A mai napon Pilisvörösváron Trianon megemlékezést tartottak a helyi HVIM szervezésében. Képviselte magát a rendezvényen a helyi Jobbik valamint a Magyar Gárda is.

A Himnusz eléneklése után a HVIM helyi vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően beszédet mondott Murányi Levente, majd helyi fiatalok gyönyörű verseket szavaltak. Beszédet mondott a Magyar Gárda egyik gárdistája is. A rendezvényre meghívott vendégek között Vona Gábor is szerepelt, aki hosszas beszédével világított rá mindenkit arra, hogy Trianon egy mai napig tartó folyamat! A  megemlékezés a Szózat valamint a Székely Himnusz eléneklésével, koszorúzással és gyertyák elhelyezésével ért véget.

Mellékeltem egy képet az emlékműről! A HVIM helyi vezetője elmondta, hogy még egyeztetni kell az önkormányzattal az emlékmű végleges helyszínéről. (olvasó)




 

Nyergesújfalu:

Adjon Isten! Harmath Károly István vagyok. A nyergesújfalui JOBBIK szervezet elnöke. Szeretnék beszámolni a trianoni megemlékezésünkről. Június 4.-én, a nyergesújfalui és a tokodi Jobbik közösen tartotta meg az 1920-as békediktátumra való megemlékezést az Ady Művelődési Központ mozitermében. A rendezvényre meghívókat ragasztottunk ki a városban. A megemlékezést Szabóné Huczka Bernadett nyitotta meg.

Az összegyűlt 45 fő először a Himnuszt énekelte el, majd az egyik Jobbik szimpatizáns olvasta fel történelmi összefoglalóját a trianoni tragédiáról. A tokodi Szivárvány dalkör előadásában a Magyarok Világhimnuszával folytatódott a rendezvény. Egy dal, egy vers, így peregtek az események. Többek között elhangzott József Attila Nem, nem, soha! című verse is. Egy nyergesi édesapa verse is felolvasásra is került.

Zárásként természetesen nem maradhatott el a Székely Himnusz , melyet teljes hosszában énekeltek el az összegyűltek, a megszokott 1 versszak helyett. Zárásként elhangzott egy kis aktuálpolitikai gondolat is, felhívtuk a megemlékezők figyelmét a vasárnapi választás fontosságára és a Szózat is elhangzott természetesen. A méltó megünneplést kötetlen beszélgetés követette, majd a megjelentek közül 18-an a Hészoba dűlő tetején egy jelzőtüzet gyújtottak, melynek lángjai akár 5 méter magasra is felcsaptak, erejükkel jelképezve azt, hogy a határok felégettettek. A tüzet a Felvidékről, Muzsláról is lehetett látni. Szebb Jövőt!

Képek:







 

Dunakeszi:










 

Melbourne, Ausztrália:

Azokról, akiknek fáj Trianon

2009 május 31-én a földgömb másik oldalán, pontosabban Ausztráliában, Melbourne városában Trianonra emlékezett a Magyar közösség. A megemlékezés megnyitója koszorúzással kezdődött.
A Magyar Központban levő Hősi Emlékműnél piros, fehér és zöld színű virágokból kötött koszorúkat helyeztek el és tiszteletüket tették, majd bevonultak a díszterembe, ahol az Emlékműsor következett.
A Magyar Központ gyönyörűen földíszített Ifjúsági termében méltóságteljes és megható volt a zászlók bevonulása.

Beregszászi Olga által előadott ősi himnuszunk : “Boldogasszony Anyánk” megrázó és könyörgő strófái kíséretében vonult be a Szent Korona képe két kis fiatal kezében. A díszmenetben a Trianon Társaság következett, majd Szent László Társaság és  Rend, Vitézi Rend, Cserkészek és végül a Magyar Gárda zárta be a zászlós bevonulást. A két megnyitó beszédben elhangzottak megerősödést és határozottságot igazoltak, hogy az emlékező jelenlevőknek igenis fáj Trianon.  Amíg érző Magyar szív dobog ezen a világon, addig soha nem múlik el elszántsága a megcsonkított haza visszaszerzésért. Az elnökasszony Pappné Szarka Etelka beszéde mély indulatot árasztott, a hazánkat gyalázatos igazságtalansággal sújtó nemzetgyilkossági kísérletről. De van” kiút Trianonból” mondta, lelkesítve a jelenlevő hallgatóságot. Az autonómia kikövetelése új reményt ad az elszakított területen élő testvéreinknek és nekünk is.

Az elnökhelyettes Szegedi Mihály elemzése is mélyre ható érzelmeket hozott felszínre a hallgatóság soraiban, amikor az 1920–ban ránk erőszakolt békediktátumról beszélt. Az előadás résztvevői a szavalatokkal, zeneszámokkal szinte tapinthatóvá tették a nemzet ereiben lüktető feszültséget. A trianoni békediktátumába beletörték a nemzetet, s ez a nemzet 89 éve tűr, de nem nyugszik bele! S ez az érzés ott uralkodott a teremben. Megható szívvel hallgattuk a “Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország” a fiatal testvérpár Harris Mónika és Ádám előadásában. Biztos vagyok benne sokan megkönnyezték Mónika csodálatos énekét.

Köszönet jár a szereplőknek, akik kimagasló szavalataikkal hozzájárultak a szívbemarkoló megemlékezés sikeréhez. Köszönjük Juhász Géza, Bogdanovits András, Kovássy Éva, Nagy Zoltán, Bakos János, Bodó Györgyi és a műsorvezető, Doroszlai Klára önzetlen segítségét. És köszönjük Máté Ági a gyönyörű éneklést, valamint a mindig lelkes Zeneműhely tagjainak hazafias hangú zeneszámait Hegedüs József és Papp Ferenc vezetésével. Fáj a hazáját féltő szívnek, hogy nem lát maga körül  több fiatalt, iskolást, cserkészt, különböző társaságok képviselőit, de örül a hazáját féltő szív és hálás az önzetlen, önfeláldozó munkáért amit a rendezők és szereplők befektettek az előadásba s örül, hogy látja az idősebbeket akik talán már fáradt testben, de töretlen lelkesedéssel a szívükben, lelkükben, ilyen nagy számban vettek részt a megemlékezésen!   

Égi Édesanyánk, Pünkösd napján megosztotta figyelmét és szerető gondoskodásával megérintette szívünket. Felajánlom Neki tehát a megemlékezésünket, a szívfájdalmunkat és kérem hogy adja  áldását országának minden tagjára!

Kismartoni Tünde. - Melbourne 

 

Mohács:

Tisztelt Szerkesztőség! Egyre több trianoni megemlékezést látok a kuruc.info-n, szeretném megosztani az Olvasókkal a mohácsit is. A mohácsi és a lánycsóki Jobbik közösen szervezte a megemlékezést, a képeket magam készítettem!

A leghosszabb beszédet Dr. Hegedűs Lóránt püspök mondta, aki a műsor végén a könyvét is dedikálta. Beszédek hangzottak el a helyi Gárda (Mecseki Láthatatlanok) tagjaitól is, s megemlékeztünk arról a szoborról, amihez a zászlótartót vitéz nagybányai Horthy Miklós adományozta.

Köszönettel és tisztelettel, Illés Bence!







(Kuruc.info)