A Bokros-csomag társszerzője, Surányi György MNB-elnöksége alatt értékesítették dollárért Magyarország 65 tonnás aranykészletének szinte teljes egészét, ezzel több milliárd dollárt kárt okozva. Vértes András, aki jelenleg a GKI vezetője, volt az ötletadója a 2005-ös ÁFA-csökkentésnek; egyébként tisztítószerekkel is házal. Glatz Ferenc történész megkérdőjelezte, hogy 1956 forradalom lett volna. Három arc a múltból: az MSZP jövőképe, miniszterelnök-jelöltekként.



Surányi barátjával és megmentőjével

62 tonna arany: több milliárd dolláros kárt okoztak Surányiék, fajtársaik viszont jól jártak

A cionista, Bilderberg-tag, köztörvnyes bűnöző Surányi György csak akkor vállalná el a miniszterelnök-jelöltséget, ha az összes parlamenti párt és az új kabinet is az új kormányfő mögé áll. A bankár délután a Magyar Rádiónak Brüsszelből nyilatkozott. A cionista média természetesen elhallgatja, hogy Surányi irányítása alatt, aki szervezett bűnözői csoportokkal működött együtt, mintegy 80 milliárd forint tűnt el a bécsi, MNB-tulajdonú CW-bankból. A Fideszes sajtó pedig arról kussol, hogy Orbán nemhogy bíróság elé  nem állíttatta a zsidóbűnözőt, de még a Magyar Nemzeti Bank éléről sem távolította el 1998-ban, hanem kitölthette mandátumát, s 2001-ig csalhatott tovább.




Surányi kétszer volt jegybank-elnök, 1990 és 1991, illetve 1995 és 2001 között, tevékenységét kemény viták kísérték. Az Antall-kormány idején nyílt politikai szerepvállalásra ragadtatta magát a Demokratikus Charta aláírásával. A nemzeti bank bécsi leánybankjánál történt kétes hitelkihelyezések 80 milliárd forintnyi veszteséget okoztak a kilencvenes években. Korábban pedig azt mondta: rajta nem fog múlni a volt koalíciós partnerek megegyezése. Az ő elnöksége alatt értékesítették dollárért a 65 tonnás arany-készlet szinte teljes egészét, 62 tonnát. Arra hivatkoztak, hogy az amerikai valutának nagyobb a hozama. A dollár azonban leértékelődött, az arany pedig drágult, Surányiék ügylete így szakértők szerint több milliárd dolláros veszteséget okozott. Az Orbán-kormány idején született parlamenti bizottsági jelentés szerint a nemzeti bank bécsi leánybanknál történt kétes hitelkihelyezések 80 milliárd forintnyi veszteséget okoztak, ezek az ügyletek a mai napig árnyékként kísérik a közgazdászt. A bizottsági jelentés – egyebek mellett – megállapította, hogy a bécsi leánybank által nyújtott és vissza nem fizetett hitelek haszonélvezőinek személye alapján vélelmezhető a szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló cégek indirekt finanszírozása is.

Jegybankelnökként Surányi első intézkedése volt kivitetni a szobából a címert és a nemzeti zászlót.

Kevesen tudják, hogy Surányi volt a társszerzője a Bokros-csomagnak. Miniszterelnök-jelöltségének a bankárok örülnének, mert abban bíznak, hogy kormányfőként a pénzügyi szektor megsegítésére fordítaná az IMF-hitel jelentős részét.

Princz Gáborral is voltak közös üzletei Vértes Andrásnak



Nem kicsit fajtajelleges
Tisztítószerekkel és szépségápolási cikkekkel házal Vértes András szabadidejében feleségével.

A GKI első embere – akinek korábban Princz Gáborral, a Postabank volt elnökével is voltak közös üzletei.

A kutatóintézet vezetője jó kapcsolatokat ápol a Gyurcsány-kormánnyal – segítette is a kabinet munkáját: Vértes volt az ötletadója a 2005-ös ÁFA-csökkentésnek is, ami borította a költségvetést. „Igenis, Amway-tag vagyok, bár nem vagyok gyémánt – ezt rosszul tetszett mondani – de semmi gond... Az is egy korrekt üzlet, de mégegyszer mondom, nem akarok ezzel foglalkozni... Nem hiszem, hogy ezzel bárkinek én elszámolással tartozom” – mondta el a HírTV-nek Vértes.

Vértes a zsidók talán legambiciózusabb jelöltje. Igaz, ez a módszer tisztítószerek árusítására, és gyanútlan emberek pilótajátékszerűségbe történő beszervezésére korlátozódik.

"Tisztítószerekkel egy tisztább Magyarországért"

Ne gondoljuk azonban, hogy Vértes afféle házi prédikátor, aki a nappalijában tart lelkesítő előadásokat riadt arcú baráti házaspároknak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója néhány éve valóban így kezdte a pályáját, a kezünkbe került felvételen azonban már csarnoknyi hallgatóságának magyarázza az Amway-rendszer üdvözítő hatását.

Vértes negyvenperces előadásában felvázolja, a fejlett világ nyugdíjrendszere az összeomlás küszöbén áll. „Van egy rossz hírem. Magyarország is a fejlett világba tartozik” – mutat rá ezek után arra, hogy a problémával hamarosan nekünk is szembe kell néznünk.

„A helyzet romlani fog minden korosztály számára, de engem ez nem fog érinteni, mert addigra már rég a jogdíjaimat fogom élvezni” – villantja fel ugyanakkor, hogy van kiút. Aki szeretne nyugodt és békés életet Magyarországon, annak amwayezni kell, vázolható röviden programja.

Az előadásból megtudhatjuk, hogy heti két-három délutánunk feláldozásával százötvenezer forintot kereshetünk, de ez csak az első lépcső. Lehetünk ezüst, arany - és ami Vértesnek meg feleségének a célja, smaragd - fokozatú terjesztők. Mindehhez pedig nem kell mást tennünk, mint barátainkat meggyőzni, hogy legyenek bizniszünk részei, és munkahelyükön vagy családi körben ők is próbáljanak minél több Amway-terméket elsózni.

A miniszterelnök-jelölt bevallja, eleinte nem volt könnyű száz-kétszáz barátjának becserkészése, de ma már ez nem jelent neki semmilyen problémát. Az előadásból megtudhatjuk azt is, hogy a rendszert ismertető, kérzől kézre járó kazetták nemcsak az üzleti módszereket csiszolják, de fejlesztik az ember személyiségét is.

Vértes trónra emelésével tehát tiszta, és antiszeptikus jövő vár Magyarországra, ahol az önbizalomtól duzzadó állampolgárok munka helyett ablaktisztítóval és felmosófolyadékkal csencselnek, és senki nem retteg az öregkortól.

A GKI első embere elvállalná a miniszterelnöki posztot. A kutatóintézet vezetője jó kapcsolatokat ápol a Gyurcsány-kormánnyal – segítette is a kabinet munkáját: az Index információi szerint Vértes volt az ötletadója a 2005-ös ÁFA-csökkentésnek is, ami borította a költségvetést. Kutatóintézete pedig az elmúlt években több kormányhivataltól is milliós megbízásokhoz jutott. A piaci elemzők többsége egyébként elfogultnak tartja a GKI-t - hiszen előrejelzéseiben rendre optimistább képet fest a magyar gazdaság kilátásairól és állapotáról. Vértes András kormányfőként olyan programot szeretne megvalósítani, amely egyszerre hoz „stabilitást és változást”.

„Szabó István egyszer azt mondta, a legnagyobb megtiszteltetés Oscar-díj jelöltnek lenni, nem az Oscar díjat elnyerni... Ez ugyan nem Oscar díj, amiről szó van..., de a dolgot én így fogom fel. Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés... Ez valamilyen szinten az egész csapat munkájának az elismerése” – tette hozzá a gazdaságkutató vezetője.

Glatz KISZ- és párttitkár is volt, csak nem kürtöli világgá

Glatz Ferenc történész, a Németh-kormány kultuszminisztere, az MSZP bukott államfőjelöltje is vállalná a jelöltséget megfelelő politikai és társadalmi bizalom esetén – egyelőre azonban nem akar nyilatkozni, kivár.





Glatz Ferenc a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, akkor gondolkodik el azon, hogy igent mondjon a felkérésre, ha megkapja a társadalmi és politikai bizalmat. Programjáról még kevesebbet tudni, mint Surányiéról. Glatz a Klubrádióban annyit közölt, aktívabb párbeszédre van szükség a politikában. Glatz volt az, aki a pártállam utolsó kormányának kultuszminisztereként eltörölte az orosz nyelv kötelező oktatását. És ugyanő volt az, aki egy éves minisztersége alatt milliárdokat mentett át az általa életre hívott és vezetett alapítványba.

Történészként megkérdőjelezte, hogy 1956 forradalom lett volna. Egy cikkében azt írta, 1956 októbere azért nem volt forradalom, mert nem nyúlt a társadalmi rendszer alapjaihoz. De ellenforradalom se volt, mert nem kívánta az 1945-48 közötti forradalmi viszonyokat megdönteni. Glatz szerint 1956 népfelkelés volt a sztálini rendszer ellen.

Glatz egyébként mostani életrajzaiban igyekszik elhallgatni MSZMP-s kötődéseit. Korábbi életrajzaiból viszont kiderül, 1963 és 1965 között az ELTE függetlenített KISZ-titkára volt, később pedig az általa igazgatott Történettudományi Intézet párttitkára.

(HírTV  - Zsindex nyomán)

Kapcsolódó:

- Bizony: kis híján Orbán pénzügyminisztere lett Surányi

- Újratöltve: Surányi közönséges tolvaj, Orbánék akadályozták meg lecsukását

- Nem kicsit szorítana meg a Bilderberg-tag Surányi

- Törölték az MNO fórumáról, mert rosszat (igazat) mert írni Surányiról