Ugrás a cikkhez
Reklám

Nemrég a 168 Óra című szélsőséges hetilapban Szijjártó Pétert kérdezték a Fidesz Jobbikhoz fűződő viszonyáról. A riporter azt tudakolta, hogy a polgári-liberális párt milyen taktikával válaszol a nemzeti párt megerősödésére. A minap Orbán Viktor első emberévé kinevezett ex-szóvivő a tőle szokásos – kissé irritáló – magabiztossággal válaszolt. „Stratégiát kidolgozni csak komoly dolgok kapcsán szokás, mi pedig komoly dolgokkal akarunk foglalkozni”.

Úgy tűnik azonban, hogy az elnöki kabinetvezető posztja még nem jelent belső körös státuszt. A fideszes titán ugyanis tájékozatlannak bizonyult pártja elnökének stratégiaépítési terveivel kapcsolatban. Egy Fidesz-tag olvasó hívta fel a figyelmet arra, hogy a rendszeresen érkező „személyes üzenet Orbán Viktortól” levelében éppen a Jobbikról érdeklődik a Fidesz elnöke.

A polgári-liberális párt elnöke tagsága véleményét ezúttal az előrehozott választással, az adópolitikával és a Jobbikkal kapcsolatban kéri ki. A vizsgált témák között szerepel a következő két kérdés: „Szimpatikus-e Önnek a Jobbik politikája?” vagy „Van olyan elemzői vélemény, amely szerint a Jobbik létezése az MSZP-nek hasznos. Ön egyetért-e ezzel a megállapítással?”

A Fidesz tehát elkezdett komolyan számolni a Jobbikkal. Ennek egyik nyilvánvaló jele volt Kövér László kommunikációs „terrorcselekménye”, amikor a nemzeti pártot az MSZP kreatúrájának nevezte. A botrányos kijelentés inkább a visszájára sült el (pláne, hogy maga Kövér elvtárs tőrölmetszett MSZMP-káder volt és Gyurcsánnyal közös szervezetet alapított - a szerk.). A felháborodott Jobbik-szimpatizánsokat még inkább elidegenítette a Fidesztől, másrészt a Fidesz fő stratégájának hitelességéről állított ki bizonyítványt.

Figyelemre méltó az is, hogy az utóbbi hetekben, különösen a ferencvárosi választások óta, erőteljesen megcsappant a Jobbikhoz vagy a Gárdához köthető események bemutatása a polgári-liberális párthoz közel álló médiában. (A Szent Korona védelmében tartott több ezres demonstrációról egyszerűen nem számoltak be - az Éjjeli Menedéket leszámítva - a szerk.) Az elhallgatás pár évvel ezelőtt még működött volna, ma inkább kétségbeesett kísérletnek tűnik arra, hogy megpróbáljon negligálni egy létező pártot és azt a szintén létező társadalmi igényt, amely a Jobbikot megkerülhetetlenné tette.

Az „egy tábor, egy zászló” stratégia évtizedes uralmának eddigi legkomolyabb válságához érkezett. A Fidesz tehát Szijjártó ál-magabiztos kijelentésével ellentétben igenis foglalkozik a Jobbik-kérdéssel. Csak egyelőre jó választ nem talál rá.

(Barikád nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából