A ZMEScience beszámolója alapján érdemes kétszer is meggondolni, hogy hallgatunk-e a fitnesz témában tartalmat gyártó véleményvezérekre az egyik - ha nem a - legnépszerűbb közösségimédia-platformon, a TikTokon, ugyanis egy kutatás szerint többet árthatnak, mint használhatnak. Az ausztrál Flinders Egyetem kutatói a TikTok 200 népszerű videóját vizsgálták meg kifejezetten olyan hashtageket alkalmazva, mint a #fittok és a #fitness, végül a szakértők aggasztó eredményekkel szembesültek: arra jutottak, hogy a felugró videók többsége irreális testképet népszerűsít, és megkérdőjelezhető egészségügyi tanácsokat, információkat terjeszt – írja a PC World.

A Samantha Pryde által vezetett kutatás egyértelműen nemi különbségeket tárt fel a testideálok ábrázolásában, mivel az elemzett tartalmak közel 80 százalékában nők szerepeltek, akik túlnyomórészt vékonyak és atletikusak voltak. Ez az úgynevezett "fitt ideált" tükrözi, egy olyan külsőt, amelyet a legtöbb nő számára ugyanolyan nehéz elérni, mint a hagyományos "vékony ideált". Ezzel szemben a férfiak esetében a nagyon izmos, nagydarab testalkatot népszerűsítették - a probléma itt az, hogy ezek közül sokan gyakran használtak teljesítményfokozó szereket, például anabolikus szteroidokat anélkül, hogy ezt kommunikálták volna a közönségük felé, ami azt a félrevezető benyomást kelti, hogy a nézők természetes úton is elérhetnek hasonló eredményeket - fogalmaz a lap.



Már arra is van gyorstalpaló, hogyan készítsünk TikTok-fiókot fitnesz-influenszereknek

Egyébként a videók több mint fele "tárgyiasította" a női testet, és az ábrázolások gyakran bizonyos testrészekre, például a combokra és a fenékre összpontosítottak, míg a "testszégyenítés" a videók 20 százalékára volt jellemző, sőt 8,6%-ban az evészavarokat is népszerűsítették. A kutatók két következtetésre jutottak: egyrészt az úgynevezett "fitspirációs" videók többnyire idealizált képet festenek a testtípusokról, ami negatív hatással lehet a felhasználók énképére (különösen a fiatal nőkére), másrészt a videók mintegy 60%-ában helytelen vagy káros információk hangzottak el, mivel a tartalomgyártók többsége nem rendelkezik semmilyen képzettséggel azon a területen, amelyről videókat készítenek. A kétes diétás tippektől kezdve a helytelenül összeállított edzésprogramokon át a házi méreganyag-eltávolító kotyvalékokig bezárólag minden előfordult, de ezek nem bizonyított módszerek, rövid és hosszú távon is hatalmas egészségügyi kockázatokat rejtenek.

Noha valóban nem kell mindent elhinni, amit TikTokon lát az ember, feltűnő, hogy a tanulmány készítőit nem pusztán az egészségügyi kockázatok érdekelték, de belementek olyan liberális kifejezésekbe és témákba, mint a test "tárgyiasítása", vagy a "testszégyenítés". Ezen alattomos kifejezések legalább olyan veszélyesek, mint hozzá nem értő emberek utasításait követni a közösségi platformokon.

(PC World nyomán)