Karlendítések, „Sieg Heil!” és „Duce!” kiabálások, antiszemita kirohanások – ezek láthatók a Fanpage nevű olasz tényfeltáró portál videóin, amelyeket Giorgia Meloni pártjának ifjúsági mozgalmáról, a Gioventù Nazionale-ról, avagy Nemzeti Ifjúságról tett közzé. A mozgalom zárt oldalairól és fórumairól származó felvételeken az is hallható, ahogy a mozgalom tagjai fasiszta felmenőikkel dicsekszenek, vagy arról beszélnek, mennyire gyűlölik a zsidókat és a feketéket, vagy hogy az EP-választáson „háromszor is Mussolinire szavaznának”.

A felvételek megjelenése óta több olasz ellenzéki párt is kritizálta Giorgia Meloni miniszterelnököt, az Olasz Testvérek párt vezetőjét, aki egyelőre nem szólalt meg az ügyben. Zsidó vezetők is megszólaltak az ügyben, "megfelelő lépéseket követelve", sőt, az olasz zöldek a párt ifjúsági mozgalmának feloszlatását követelik.



Fotó: Francesco Fotia/Rex/Shutterstock

Giovanni Donzelli, az Olasz Testvérek párt egyik képviselője és funkcionáriusa csütörtökön a videókkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a pártban nincs helye rasszizmusnak, antiszemitizmusnak és hasonló szélsőségeknek, és a videókban hallható és látható megnyilvánulások elfogadhatatlanok.

Meloni decemberben egy pártrendezvényen megköszönte a Nemzeti Ifjúság tagjainak munkáját és támogatását, és azt mondta, az ifjúsági mozgalom, a fiatalok bevonása az, ami miatt más olasz pártok irigykednek az Olasz Testvérekre.

(Guardian - Telex nyomán)