Ugrás a cikkhez
Reklám

Jóváhagyta egy bíró, hogy a Disney 9000 női alkalmazottja közösen perelhesse be a Disney-t, amely állításuk szerint ugyanazért a munkáért nekik alacsonyabb fizetést adott, mint férfi kollégáiknak – írja a Variety nyomán a hvg.hu. A lap szerint ez a valaha volt legnagyobb jóváhagyott csoportos kereset a Kalifornia állam azon törvénye alapján, amely előírja, hogy nem lehet a dolgozóknak pusztán a nemük miatt alacsonyabb fizetést adni alapvetően hasonló munkáért.

A felperesek jogi képviselője üdvözölte a döntést és arról beszélt, hogy a Disney négy éve manipulálja az érintett dolgozókat annak érdekében, hogy kételkedni kezdjenek magukban. „Szeretik a munkájukat, szeretik a márkát, de azt akarják, hogy tiszteljék őket, és úgy bánjanak velük a munkahelyükön, ahogy kell” – fogalmazott Lori Andrus.Disney-alkalmazottak és más aberráltak tüntettek tavaly a woke kiállásért - lásd kapcsolódó anyagainkat (fotó: Alisha Jucevic / Bloomberg / Getty Images)

A Disney csalódott hangvételű közleményt adott ki a döntés után, amelyben azt írták, vizsgálják a lehetőségeiket.

A vállalat azzal érvelt a per ellen, hogy az ügy olyannyira szerteágazó, hogy nem volna kezelhető. A felperesek ugyanis több ezer munkakörben kívánják összehasonlítani a kereseteket, amelyeket menedzserek ezreinek decentralizált döntései alapján határoztak meg. Ezt a magyarázatot azonban az ügyben döntést hozó bíró nem fogadta el.

A pert többek között a Disneylandben, Disney hajós vállalatánál, a Disney film- és TV stúdióknál, az ABC-nél, a Marvelnél és a Lucasfilmnél dolgoznak 2015. április 1-je óta.

Kapcsolódó:

- Lejtmenet

- Nekiment a Disney az aberráltak iskolai propagandáját tiltó floridai törvénynek - megvonták az adókedvezményét

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából